Böcek Larva Tipleri

Böceklerin yumurta döneminde içinde saklandığı kabuksu yapı içinde geçirdiği sürece ve bu kabuktan çıkış aşamasına larva adı verilir. Böcek türleri ergin aşamalara gelene kadar böcek larvalarının büyüme göstermesi gerekir.  Yavru böceğin dış tarafında bulunan deri gelişen bu hızlı büyümeye müsait değildir. Larva belirli bir büyüme noktasına ulaştığında deri değişimi kaçınılmazdır. İki deri değişimi yaşanan döneme 1.larva dönemi adı veriliyor.

Larva Tipleri

Böceklerin ergin dönemlerindeki vücut yapılarıyla larvaları pek benzerlik göstermez. Larva şekilleri genel olarak silindir formda ve uzun olarak görülür. Bu aşamada deri çok yumuşak yapıdadır. Böcek türlerinin en hasar veren dönemleri bu larva dönemleridir. Larvalar çeşitlerine göre 4 grupta toplanabilir. 


•  Manas tipindeki larvalar: Silindir şekliyle benzerdir. Oldukça yumuşak bir formda olan larva, kıvrık yapıda durur. Göğüs bölgesinde 3 takım, yürüme işlevi görmeyen bacak bulunur. Genel olarak toprak altında veya ağaçların içinde yer alırlar. Bitkisel olarak beslenebilme özelliğine sahiptirler. Milyonluk böcek türünün Coleoptera takımının bazı familyalarında görülen bir larva türüdür. 
•  Rim: Bacaksız larvalar olarak da bilinir. Genelde segment hareketleri sayesinde kımıldayabilirler. Göz yapıları hemen hemen kaybolmuştur çünkü kapalı ortamda yaşayan larvalardır. Rim tipi larvaları kendi içerisinde baş şekillerine göre de ayrımlamak mümkündür. Baş yapısı bakımından rim larvalar 3’e ayrılır. Bunlar; başı gelişmiş olan larvalar, ufalmış olan larvalar ve başı hızlıca kaybolmuş larvalardır.
•  Tırtıl: Çok iyi hareket kabiliyetine sahip 3 takım bacağa sahip, ince vücutlu yapıdaki larvalardır. Bu tip kendi içerisinde 3 gruba ayrılır.
•  Campodeid tipindeki larvalar: Hızlı reflekslere sahip, çevik larva tipidir. Bu larvalarda 3 takım göğüs bacağına sahiptir. Ayrıca birer çift antenleri de bulunur.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes