Akrep uçar mı?

Akrepler, vücutları sert bir tabaka ile örtülü olan ve eklembacaklılar grubundan bir canlıdır. Kanatları olmadığından uçamazlar da.

Ancak akrep sineği denen bir canlı türü var. Akrep sinekleri durgun akan akarsularının gölgeli kuytu köşelerinde veya ormandaki bataklık bölgelerde yaşarlar. Bazen bahçelerde görüldüğü de olur. İlk bakışta sivrisineğe çok benzerler. Sivrisinekler gibi iki kanat yerine, dört kanatları vardır. Bu kanatlar zar gibi ince ve uzundur. Kafaları daha sivrisineklerden büyüktür ve duyargaları oldukça uzundur. Ayrıca uzun bacaklara sahiptir. Ölü böcekleri yiyerek ve çürüyen böğürtlen türünden meyvelerin sularını içerek beslenirler. Akrep sineği zararlı bir böcek değildir.

Akrep uçar mı?

Erkek akrep sineğinin karnının arkasında, uca doğru bir çift kıskacı vardır. Aynı akrepler gibi bu kıskaçlarını, sırtının üzerine kıvırırlar. Ancak bu kıskaçlarda iğne yoktur. Sadece kendisinden ufak böceklere zarar verebilir. Aslında bu kuyruk yapıları akrebi andırdığı için akrep sineği adını almışlardır.

Dişi akrep sinekleri, yumurtalarını toprağa bırakırlar ve gelişmekte olan ve tırtıla benzeyen larvalar küçük böceklerle beslenmek için toprağın üstüne çıkarlar. Yetişkin birer akrep sineği olduklarında yüzeye çıkarlar.

Erkek akrep sinekleri bu kuyruklarını dişisine kur yaparken de kullanırlar. Yine de bu kur yapma hayatlarına mal olabilir çünkü dişi tarafından kolayca öldürülebilirler.

Akrep sineklerinin fazla türü yoktur. En fazla Kuzey Amerika ormanlarında rastlanır. Burada kırka yakın türü yaşar. Ayrıca İngiltere’de yaşayan üç türü var. Ülkemizde de 15 mm boylarında ve yeşil renkte bir akrep sineği türü bulunmaktadır.

Yabancı kaynaklarda garip görünümlü bir böcek olarak geçer akrep sineği.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes