Yakarcık

Yakarcık, zararlı böcek cinslerinden biridir. Gün ışığında pek görünmezler ve nemli ve karanlık bölgelerde saklanırlar. Geceleri ise beslenmek için ortaya çıkarlar. Genel olarak bitkilerdeki şekeri emerek beslenirler. Ancak dişi yakarcıklar, yumurtalarını geliştirebilmek için kan emerler. İnsan veya hayvan farketmez. Erkek yakarcıklar ise kan emmezler. Dişi yakarcıklar kan emdikten iki gün sonra yumurtalarını nemli yerlere bırakırlar. Beş hafta içinde de yumurtadan kanatlı yavrular çıkmaya başlar.

Yakarcık


Yakarcık insanları ısırdığında sivrisineklere göre daha çok can yakarlar. En kötüsü, yakarcıklar hastalık yapıcı mikropları taşırlar.

Aslına bakılırsa tatarcık böceği ile aynı böcektir. Bazı yörelerde tatarcık böceğine yakarcık, yakarca ya da kısaca yakar denmiş. Galiba ısırdığı zaman fazla can yaktığı için bu isim verilmiş. Yakarcık ısırdığı zaman hemen farkedilir.

Yakarcık dış görünüş olarak sivrisineğe benzer. Ancak sivrisinekten daha tüylüdür ve rengi beyaza yakın, mat sarı denebilir. Sıcak iklimi olan bölgelerde daha çok görülürler. Boyları ortalama 2-3 mm kadar olan yakarcıklar fazla yükseğe uçamaz.

Yakarcıkların mikrop taşıma özelliği insanlara hastalık bulaştırma ihtimalini de arttırır. Sadece insanlara bulaştırdıkları ve yüksek ateş yapan tatarcık humması ya da tatarcık hastalığı bile var. Yine yakarcıkların neden olduğu bir başka hastalık şark çıbanıdır. Kaşıntı ile başlayan bu hastalık zamanla büyük bir yaraya dönüşür. Bu yüzden de yakarcıklar insan sağlığı için en tehlikeli böceklerden kabul ediliyor.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes