Susam böceğinden kurtulmanın yolları

Susam böceği olarak bilinen bu böceğin latince adı Lasioderma serricorne olup, Ptinidae ailesinden gelen böceklerin kötü niyetli bir temsilcisidir. Kozmopolit bir yapıya sahiptir, dünyanın tüm ülkelerinde bulunur. Büyüklüğü yaklaşık 2-3 mm olup kahverengidir. Tütün böceği, puro böceği ve sigara böceği olarak da bilinmektedir. Bu isimlerine rağmen sadece tütünlere değil diğer bitki türlerine de zarar veriyor. Çiftlikler, depolar, gıda fabrikalarına yerleşir. Ayrıca bu küçük böcek kütüphanelere, entomolojik koleksiyonlara, herbaryumlara sıkça uğrayan bir ziyaretçidir. Asıl zararı veren yetişkin böcekler değil onların larvalarıdır.



Susam böceği gelişim aşamaları

Susam böceğinin güneş ışığında hareket ettiğini gözlemlemek nadiren mümkündür. Alaca karanlık ve gece saatini tercih eder. Yetişkinler diğer böcekler gibi uçabilirler.

Akşam saatlerinde gerçekleşen uçuş sırasında dişiler yumurtlar. Yeni böceklerin gelişmesi için en iyi yer tütün demetleridir. Ancak dairede tütün kokusu olmasa bile, böcekler uygun yiyecekler bulacaklardır.

Yumurtadan çıkan larva aktif olarak beslenmeye başlar. Aynı zamanda tütün ürünlerine (özellikle pahalı purolar gibi), tahıllara, kakao çekirdeklerine, kuru meyvelere zarar verirler. Mutfakta bulunduklarında arkalarında hasarlı tahıl ve fasulye bırakırlar.

Larvalar oldukça uzun yaşarlar, bir pupaya dönüşmeden önce iki kez renk değiştirecek zamanları olur. Yetişkin susam böcekleri bir ay kadar yaşayabilir. Bu sırada beslenmezler.

Susam böceğinin zararları nelerdir?


Susam böcekleri mutfaktaki ürünler ve üretimdeki ham maddelere saldırırlar. Garip bir şekilde modern sigaralar onların ilgi alanına pek girmezler. Çünkü böcekleri kaçıran birçok kimyasal bileşen içerirler. Böcekler doğal yiyecekleri tercih ederler.

Kötü niyetli bu böcekle savaşmak oldukça zordur. Küçük boyutlu böcek kapalı kaplara bile girebilir. Poşetler yiyecek içeren kaplara girme konusunda onlara zorluk çıkarmaz. Kalın folyodan, plastik kapaklardan kolayca geçebilirler.

Çıplak gözle bu böceklerin yumurtalarını görmek zordur. Yumurtalar yaklaşık 1 mm boyutundadırlar. Ürün bunlarla enfekte olabilir, ancak görünümü etkilenmez. Yumurtalardan iki hafta içinde böcek larvaları ortaya çıkar.


Susam / tütün böceğinden nasıl kurtuluruz?

Evcil hayvanların mamalarında veya pirinç, baharat veya kuru gıda paketlerinde küçük kahverengi böcekler fark ettiyseniz ve bunlar yazıdaki fotoğrafa çok benziyorsa, dairede bir susam / tütün böceğiniz var demektir. Bu zararlı böceklerden nasıl kurtuluruz?

Evdeki en etkili yöntem düşük sıcaklık kullanmaktır. Larva ve böcek yumurtaları 0 ° C'nin altındaki sıcaklıklara tolerans gösteremezler. Eve böceklerin beslenebilecekleri bir gıda getirdiyseniz ve hemen tüketmeyecekseniz dondurucuda tutabilirsiniz.

Eviniz birçok nedenden dolayı böcekleri çekebilir. Bazı böcekler tahıl ve pirinç gibi yiyecekler ararlar. Diğerleri kuru çiçeklerle bile beslenebilirler. Mobilyaların, halıların, yakılacak odunların ve çeşitli çatlakların içine saklanabilirler.

Böceklerden kurtulmak için yapılması gerekenler

- En sevdikleri yerleri bulun. Yerdeki haşereleri çekmek için elektrik süpürgesi kullanın.
- Her yemekten sonra yiyecekleri kaldırın. Ortalıkta yiyecek bırakmayın.
- Gıdaları kapalı kaplarda muhafaza edin. Baharat kavanozları tamamen kapanan kapaklara sahip olmalıdır.
- Spreyler ve tuzaklar gibi haşere kontrol ürünlerini kullanın. Sirke bazı durumlarda bu böceklerden kurtulmak için etkili çözüm olabilir. Bulundukları yerleri sirkeli su ile temizleyebilir veya sirkeli spreyler hazırlayıp kullanabilirsiniz.
- Gıda dolabını temiz ve nemsiz tutmaya özen gösterin.
- Eski gıda malzemelerinden kurtulun. Eski malzemenin istila edilmesi durumunda, susam böcekleri yenilerini hızla istila eder.
- Asla yırtılmış veya hasar görmüş bir paketi satın almayın. Bunların istila edilme olasılığı vardır.
- Baharatlar, tohumlar, kuru meyveler, kuru gıdalar, evcil hayvan gıdalarını dikkatlice inceleyin ve kuru çiçek aranjmanları gibi eşyaları da unutmayın. Yetişkinlerin, larvaların veya yumurtanın aranmasına zaman ayırın, larvaların çok küçük olduğunu ve bu nedenle büyük dikkat gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bir el feneri ve büyüteç kullanmanızı öneririz.
- Susam böcekleri ne yazık ki kitaplarla da beslenirler. Kitaplarınız varsa hasar belirtileri için kontrol edebilirsiniz.
- Mobilyalarınızı güneşli bir günde dışarıya koyup havalandırmanız iyi fikir olabilir.
- Susam / tütün böcekleri tütünden çok etkilenirler. Bu böcekler tütün depoları ve üretim tesislerine zarar veriyor. Purolar açıkta bırakılmak yerine kapalı bir kapta saklanmalıdır.

Çiftliklerdeki depolarda ve üretim yerlerinde aşağıdaki mücadele yöntemleri kullanılır:

- ilaçlama ve havalandırma (etkili bir ilaç seçiminde zorluk ortaya çıkar);
- kimyasalların kullanımı ile ıslak haşere kontrolü;
- tesislerin aerosolle işlenmesi.

Etkili bir sonuç elde etmek için, genellikle birkaç yöntem kullanılır. Tütün böcekleri her zaman kimyasallara tepki vermezler. İnsektisitin aktif maddesini doğru seçmek önemlidir.

Susam böcekleriyle mücadele için kimyasallar


Soğutma, ısıtma ve temizleme gibi fiziksel ve mekanik kontrol yöntemleri uygun sonuçlar vermezse, kimyasal ilaçlarla işleme tabi tutulur. Bu aşamada iki tür araç kullanılır:

- fosfin bazlı kimyasal preparasyonlar (hidrojen fosfin);
- temas eylemli insektisitler

Bir böcek ilacı kullanmadan önce zararlıları doğru tanımlamak önemlidir. Bu en iyi sonuçları almanıza yardımcı olur. Aksi takdirde ilaçlama işe yaramayabilir.

Yazıyı Paylaş:

44 yorum :

  1. Geçen sene vardı mutfakta dolapların içinde böcek ilaciyla bitmişti bu sene gene çıkmaya başladılar lanetler

    YanıtlaSil
  2. İlk defa bu sene karsılastıgım nereden geldiğini bilemedigim mikro bir böcek resmen ömrümü yediler kilerde yoğunlaşmışlar ,ayrıca sanırım ısırıyorlarda ,Bir günde ortalama 50-70 adet öldürüyorumdur ve bu durum 1 aydır devam ediyor .Sirke hiç bir işe yaramıyor chrysamed denilen bir ilac var birçok böcegin kökünü kurutuyor ama bunda hic etkili olmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de 1 2 aydır varlar ve ölmüyolar

      Sil
    2. mehmet bey nasıl çözüm buldunuz?

      Sil
    3. Nasıl kurtulacağız bunlardan bende var her gün öldürüyorum bitmiyor

      Sil
  3. Benim aracimda turedi nasil kurtulabilrim yardimci olurmusunuz nasil oldu bilmiyorum lakin koyde agac altindaydi aracim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler. Benim aracıda sardılar. Nasıl çözdünüz acaba problemi.

      Sil
  4. Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş 3 gündür bit pire sanıyordum bugün en son böceği gördüğümde çok yakından baktım. Tam olarak bu böcekten pire uçamaz bit uçamaz. Bu uçuyor kahverengi ve benim kurutulmuş kendi topladigim papatyaların arasından çıktı . Metal bir kutudaydi ağzı hafif aralıkti organik papatya ve ben kendim 1 hafta kuruttum güneşte. Hemen imha ettim tabi 3 gündür sabahtan akşama her yeri temizliyordum. Çünkü pire bit sanıyordum. Dün araştırdım. Bit ve pireler kanatlı değil havada uçamaz mış. Bu resimde gördüğüm susam bocegiyle benim evdeki birrebir ayni

    YanıtlaSil
  5. Evin her yerinde en fazla mutfakta çıldırıcam. Minik minik kökünü kurutmak zor olacak.

    YanıtlaSil
  6. Yatak odasında yerdeki parkelerin altından çıkıyorlar kafayı yiyeceğim ilaçladık hiçbirşey degişmedi

    YanıtlaSil
  7. Kurutulmus çiçeklerinden turediler dikkat edin

    YanıtlaSil
  8. Patlıcan biber domates kurutmustum ardiyada asılıydı onlardan oluşmuş bende 1ay çektim kaynağını araştırın

    YanıtlaSil
  9. Havalar ısındı gene çıktılar öldürmekten biktim halen dolu akşam olunca uçmaya başlıyorlar gündüz tek tük var ama akşam olunca evin dört bir yanını sarıyor ne denediysem boş okadar araştırdım sonuç bulamadım midem bulanıyor artık

    YanıtlaSil
  10. Bir haftadır oğlumun odasında buluyorum.odasinda yatiramiyorum.ilaclamayi düşünüyordum yorumlara bakınca endişelendim.bir tavsiyeniz varsa lütfen paylaşın.

    YanıtlaSil
  11. Bizim de basimizda bir bela gibi gecen sene kurtulmustuk bu sene yine cikmislar nereden geliyorlar nerede saklaniyorlar anlamiyoruz. Cok sinir bozucu gercekten !!!

    YanıtlaSil
  12. Lütfen bu böcekten nasıl kurtuldugunuzu yazarmisiniz ilaçlama fayda etmedi..

    YanıtlaSil
  13. Bizde de buna benzer böcek var gül kurusunda farkettim ilk sonra her yerdeler ve taze ıhlamura da girmişler duvarlarda çamaşırlarlarda olanlar nasıl kurtuldular acaba minik minik çok dikkatli bakınca görülüyor büyük hali olduğunu düşündüğüm bir böcek de var galiba ondan türemiş ne yapmak lazım evde bebek de var görmek dikkat gerektiriyor

    YanıtlaSil
  14. Bizim evide sarmışlardı çok mücadele ettim ilaç vs işe yaramadı resmen ama şükür ÇÖZDÜM. :)
    evde kurutulmuş lavanta vardı onun içinden ürüyorlarmış sürekli. Eğer evinizde güzel koksun diye sizde lavanta vs kuru çiçek saklıyorsanız kurtulun onlardan.

    YanıtlaSil
  15. Çok zor günler geçirdim bütün emeklerimi çöpe attim sirkeli suyla heryeri sildim bas edemedim bugün evi ilaclattim umarım ise yarar nerden geldi bilmiyorum sadece benim evimde cıktı

    YanıtlaSil
  16. Ben de bir türlü kurtulamadım, bu yaz 3 kez,geçen yaz da 2 kez ilaçlattım, mutfağı kaç kez döktüm sildim, nolur çözüm bulan yazsın, sirke ve çamaşır suyu işe yaramıyor

    YanıtlaSil
  17. Maraş da yaşıyorum temmuz ayında 20 gün kadar mersin de ailemin yanına gittim ev tamamen kapılı kaldı. Eve geldik küçük bebeğim var ve onun vücudunda küçük kızarıklıklar gördüm. Sonra bu küçük böceği fark ettik duvarlarda mobilyada perdede heryerde idi supurge ile toplamaya gördükçe öldürmeye başladım. Sonra azaldı gibiydi ve evde ki kavanozda bulunan pul biber de rastladım hepsini lavaboya döküp şu ile gönderdim çöpe atsam uçacaktı.halen var ve yemek yaparken tiksindim sürekli bakarak ayrıntılı inceleyerek yapıyorum yemekleri. Nasıl baş edeceğim yardımcı olabilecek olan varmi. Temizlik sularına sirke koyarım zaten ise yarasa şimdi yok olması lazımdı. Çok zor gözüm sürekli onları arıyor ��

    YanıtlaSil
  18. Iyi günler benim mutfak dolaplarında çıkıyor bir sürü ilaç kullandım fayda etmiyor nasıl kurtulurum bu böcekler yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  19. Kesin çözüm bulabilen var mı çok zor durumdayız denemesisiniz yöntem kalmadı

    YanıtlaSil
  20. Bi kac gun once evimde rastladım. Ama nerden geldigini bilmiyorum kaynagini bulamadim. Toplu alisveris yaptim galiba onunla geldi. Tum mutfak dolaplari ve evi yag sökücü sıkıp beklettim ve sildim. Bir daha rastlamadim. Cikarsa yazarım

    YanıtlaSil
  21. Nasıl mücadele etcez anlamadım kesin eşyaları arıcam

    YanıtlaSil
  22. 8 aylik bebeğim var dogum için ailemin yanına gittiğimde evde türemiş bu böcek 8 aydır qra ara azalıyor qma sonra gene çıkıyor. Çıldırmak üzereyim. Önce dolapta kalan kuru mısır tanelerinin buldum. Sonra pul biber içinde çok korkunç bi görüntü bi ara evde nane içinde buldum nane içindeki de xok fenaydı resmen kendi kendine giden nane yaprakları. O zaman evde yeni eski demeden tüm baharatlı attim o günden beri çoğunu buz dolabında tutuyordum. Ama bi iki hafta önce gene başladılar hangi dolabı açsam çıkıyordu bu sefer buz dolabında saklamqdigim.tek şey kuru Reyhan in içinde en sıkı kapaklı kutuda olmasına rağmen.korkunc bi görüntü suan gene her şeyi attim ne yapacağımı şaşırdım artık kurtulamıyorum

    YanıtlaSil
  23. Bir haftadır aksamları tek tük bulup öldürdüğümüz bu böcek,gıda maddesi olmayan bitki olmayan salonumda ve kitap dolu kilerimde geziyorlar.Bugün eşimle yaklaşık 50tane öldürdük.Fakat diğer odalara doğru yayılmaya vaşladılar.2kutu ilaç bitirdik ama kökünü kurutamadık.Duyduğuma göre kağıt hatta sabunu bile yiyebiliyormuş bu mahluklar.Yarın evi komple ilaçlatacağız.Umarım işe yarar.

    YanıtlaSil
  24. 1,5 ay önce bizde uçuşan bu böcekler ile karşilaştık evde çamasır suyu ile tum dolaplari sildim kaybolmuştu. Falat 1 hafta önce tekrar ortaya cıktı ekmek posetini acsak karsimiza cikiyor öldür öldür bitmiyor gece uçuyor gündüz kondugu yerde yürüyor yalniz sıcağı cok seviyor belli

    YanıtlaSil
  25. 1mm larvalarını karanlik yerlere birakip gündüz hüruyerek gece uçarak babasının evi gibi geziyor sinir hastası ediyor psikolojimiz bozuldu resmen 😡😡😡

    YanıtlaSil
  26. Toz Naftalin dökün yatak baza koltuk arkalarina altlarına Naftalinin ömrü oldu surece gelmiyorlar gelenlerde ölûyo

    YanıtlaSil
  27. Kaynağını bulamıyorum. Kalorifer olan kapaklı dolapların orada var genelde. Evde kedim var ve ilaçlama yapamam. Kurtulanlar yazarsa çok sevinirim

    YanıtlaSil
  28. Kapalı mutfak balkonunda etrafta gezerlerken dikkatimizi çekti. Sonra çok sık rastlamaya başlayınca kapalı balkondaki dolapların içlerine baktık. Geçen yıllardan kuruttuğumuz patlıcan biberlerin olduğu kutuda üremişler. Kapalı poşetlerin bile içine girmişler. Öylece dışarı çöpe attık. Yakın zamanda yine bir yerlerden peydah olurlar mı bilemiyoruz

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar. Bu böcekten eğer mutfakta olmayıp diğer odalarda görünüyor ise en çok olan yerde salon mutfak çocuk odası vs. O oda da köşelerde bir yerlerde mutlaka gıda vardır. Ama bende ki gibi akvaryumunuz varsa özellikle dip yem kullanıyorsanız ona bakın..bende dip yemden çıktı. İlaçlama ile ilgisi yok ölmüyor ayrıc hergün tekntük çıkıyordu.

    YanıtlaSil
  30. merheba sorundan kurtulma yolu sivi el dezenfektan tabi icindeki alkol butun isi yapar her yere puskurtun butun ambalajli urunler ve mutfak dolablarin icinde ve yerler ve saklana bilen her her sonra mutfak kapisini kapatin bir kac saat ben gece yaptim ve sabah hersey mukemmel hic hayattan kalanini gormedim harika ve zararsiz hoscakalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kullandınız acaba ne marka idi adını yazarmisiniz

      Sil
  31. Geçen haftalarda evimde çıktı.Once dışardan geldiğini sandım .Sonra patlıcan kurusuna geldiklerini gördüm hepsini dışarı attım . Üç dört gündür hala çıkıyor.Sinir bozucu gerçekten

    YanıtlaSil
  32. Bu sene patlıcan kurusuna geldiklerini gördüm biraz geç farkettim patlıcan kurularini attım her yeri sirkeli suyla sildim iki üç gün boyunca gördüklerimi tek tek süpürge ye çektirdim bayagdir yoklr bilmiyorum bir daha cikarmi

    YanıtlaSil
  33. Merhabalar,mutfakta pirinç ,mercimek ,bakliyat koyduğum yerde turemisler ve puro tarzı bir sigariyi delik deşik etmişler,hepsini ,sigarayi,bakliyatlari çöpe attım,bulundukları dolabi temizledim, gerçekten insanın psikolojisi bozuluyor,gelip gidip her yere bakıyorum yine çıkmışlar mi diye, İnşallah en yakın zamanda kurtulurum,

    YanıtlaSil
  34. Arkadaşlar aynı sorundan bende muzdaribim ne zamandır çıkıyorlardı tek tük geçen evi ilacladim bir kaç tane ölüsünü gördüm fakat bugün yine canli gördüm iki tane heryere sıkmadim demekki bilmiyorum cidden çok zorlar kesin bir sonuç bulan nolur şuraya yazsın

    YanıtlaSil
  35. Yeni alınan pirinç ve kısırlık bulgur paket içlerinde dışarıdan eve giriyorlar özellikle ramazan paketlerin de her yıl denk geliyor.
    Kuru bakliyatları buzlukta bekletip deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  36. Yatagimin yan kısımlarında,duvarda,perdemde gormeye basladim öldürüyorsun ama bitmiyor,az önce de gene YASTİGİMA KADAR GELMİS normalde belli bir aralıklarda görüyorum ama artık bıktım yarin sirkeli suyla yikiycam heryeri a

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes