Sivrisinek Doğada Ne İşe Yarar?

Çoğu hayvanın ekolojik döngüdeki önemi oldukça fazladır. Mesela sivrisinekler sizin için zararlı yaratıklar olarak görülebilir, fakat aslında onların da ekolojik döngüde bir yeri vardır. Her canlının ekosistemde bir önemi vardır ve bu sebepten dolayı her canlının yaşamı önemlidir. Yani hiçbir canlıyı soykırım derecesine varıncaya kadar yok etmemek gerekir.


Sivrisinek Doğada Ne İşe Yarar?

Sivrisinekler genel olarak zararlı varlıklar olsalar da başka canlıların yaşamasında oldukça etkilidirler. Sivrisineklerin büyümesinde 3 evre vardır. Larva, pupa ve ergen evreleri arasında larva ve pupa evresinde suda yaşarlar. Bu evre boyunca suda yaşayan canlıların besin kaynağı olurlar ve oradaki canlıların yaşamasına yarar sağlarlar.

Aynı zamanda ergen dönemlerinde de kurbağa gibi canlıların besin kaynağı olmak ile beraber bazı ilaçların üretilmesinde "konakçı" olarak görev yapıyorlar. Örneğin sıtma hastalığının tedavisinde sivrisinekler kullanılıyor.  Plasmodium sağlayarak hastalığı tedavi etmede görev alıyorlar. Kısacası sivrisinekler pek çok özelliği ile doğada görevini sürdürüyor.

Sivrisinekler ekosistemde ve besin zincirinde "niş" olarak görev yaparlar. Niş bir canlının doğadaki görevlerinin tamamıdır. Eğer niş özelliği ortadan kalktığında başka canlılarda bundan etkileniyorsa bu kötü bir durumdur. Bu yüzden sivrisinekleri tamamen yok etmemek gerekir. Çünkü bu haşere aslında pek çok canlının doğal besin kaynağıdır. Ayrıca tıpta belli başlı hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Her ne kadar zararları olsa da onların soyunu kazıyarak doğal dengeyi bozmamamız gerekir.

Yazıyı Paylaş:

6 yorum :

  1. Sıtma mikrobu (plasmodyum malarya) anofel cinsi disi sivrisinegin sindirim kanalinda urer. Yani sivrisinek olmasaydi sitma mikrobu da olmazdi.

    YanıtlaSil
  2. HastalıklAr olmasaydı sıhhatini değeri nasıl anlaşılabilir ki? Kâinatın hersey ziddiyla bilinir. Karanlık olmasa ışığın lezzeti soğuk olmasa sıcağında lezzetini anliyamazdik. Bizlere bir sinekler bile acizligimizi ve õlumlu fanı olduğumuzu gururu bırak vazifesini anlamaz gerektiğini Allah cc bildiriyor. Malesef insanoğlu o hayvan işe yaramaz bu yaramaz derken çoğu hayvan neslinin soyunuyor yok edip ekolojik dengeyi alt üst etti. Sinekeki muhteşem kabiliyetleri bak bir çok uçak ve hava aracı ona bakilarak üretildi. Hayat pencerinizi bu kadar karartmayin iyi günler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürü be kim tutar seni ALLAH razı olsun

      Sil
    2. Kişi kendinde ne varsa başkasına bakınca onu görür

      Sil
  3. Sinekler bizi yesin biz öldürmeliyim oldu

    YanıtlaSil
  4. İkna olmadım. Sanırım, dünya üzerinde, doğanın dengesinde hiç bir işe yaramayan, gerçekten de zararlı diyebileceğimiz bir canlı bu sivrisinek :)) Kurbağa ve kuşların besini imiş. Tek besinlerinin sivrisinek olmadığını biliyoruz. İlaç kısmına gelince sıtmayı zaten bunlar yayıyor. Ama bunları ilaçlamaya kalksak diğer canlılara da zarar vereceğiz, o yüzden öldürmüyoruz pek. Lanet hayvan ehhee... Neyse, araştırmaya devam edeceğim. Belki gerçekten bir faydası vardır.

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes