Hamam Böceği Ses Çıkarır Mı?

Hamam böcekleri deniz seviyesinden 2000 metrede ve daha yüksek yerlerde ve kutup bölgelerinin dışında kalan her yerde yaşayabilirler. Hamam böcekleri çok değişik ortamlara uyup sağlayıp yaşayabilirler. Hamam böcekleri daha çok beslenmelerinin kolay olduğu ve sıcak olduğu için insanların oldukları bölgelerde yaşamayı tercih ederler.

Yapılan bir araştırmada 50 tane hamam böceği birbiri ile bağlantılı olan 3 adet odacığa bırakılmıştır. Hamam böceklerinin bir süre sonra bir odayı boş bırakıp diğer iki odaya eşit olarak yerleştikleri saptanmıştır. Odaların kapasitesi arttığında ise bütün hamam böcekleri bir odaya yerleşmiştir. Bu da demek oluyor ki hamam böcekleri topluluk halinde yaşamayı seviyorlar. Belirli bir dayanışma içinde yaşayan hamam böcekleri türlerini bu şekilde sürdürmektedirler.


Hamam böcekleri aslında parazit değillerdir. Ama tehlikeli olmaları, birçok hastalığa taşıyıcılık yaptıkları içindir. Hamam böcekleri tifo, kolera, verim ve gıda zehirlenmesine neden olacak birçok hastalığın mikrobunun taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hama böceklerini kontrol etmek oldukça zordur. Çok hızlı bir şekilde üreyen hamam böcekleri mutlaka ilaçlama yöntemi ile temizlenmelidir.

Hamam böcekleri çok sessiz hareket ederler. Kendilerinin çıkardığı bir ses yoktur. Fakat ortamda yürüdükleri zemine bağlı olarak sesler çıkmaktadır. Besin bulmak için geceleri ortaya çıkan hamam böcekleri genelde zeminde oluşturdukları sesler ile fark edilmektedir. Onun haricinde gündüz çıkmadığı için genellikle yuvasında saklanır ve fark edilmesi oldukça güçtür.

Türkiye’de üç tür hamam böceği bulunmaktadır. Bunlar; alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği ve doğu hamam böceğidir. Türkiye’de toplum arasında karafatma olarak bilinen hamam böceği de aslında doğu hamam böceğidir. Türkiye’de en çok doğu hamam böceği görülmektedir. Doğu hamam böceği Türkiye’nin yerli böceğidir. Türkiye’de hamam böceği ile mücadele ilaçlama şeklinde olmaktadır.

Yazıyı Paylaş:

3 yorum :

  1. Az once hamam bocegi oldurdum ilaçla ve ses cikardı. Sanki can çekişir gibi içil burkuldu araştirmaya başladim aka ses cikarmadiklarini ogrendim ama eminimki ses çıkardı sanki rittim tutturdu

    YanıtlaSil
  2. Bende ses cikarmasini arastirirken geldim ilac yoktu cakmak gazi sıktım bir yarasa sesi gibi ses geldi merak ettkm yazdim

    YanıtlaSil
  3. Ben de garip yarasa sesi gibi bi ses duydum uyurken kaynağını bulamayınca aramaya geldim

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes