Supella Longpalpa (Kahverengi Bantlı Hamam Böceği)

Kahverengi bantlı hamam böceği genel olarak, açık sarımsı kahve, pembemsi esmer ya da koyu kahverengi şeklinde olmaktadır. Kahverengi bantlı hamam böceğinin ortasında enine doğru uzanan koyu renkte bir adet bant vardır. Bazı hamam böceklerinde ikinci bir bant vardır fakat ikinci bant daha silik bir şekildedir.  Ergin olan kahverengi bantlı hamam böceklerinin kanatları çoğunlukla bantlarını kapatmaktadır.

Kahverengi bantlı hamam böceği Afrika’dan bütün dünyaya yayılmıştır. Kahverengi bantlı hamam böceği dişileri ergin hale geçtikten sonra yaklaşık 2 – 3 hafta sonra yumurta bırakabilirler. Kahverengi bantlı hamam böceği dişilerinin yumurtalarını daha çok yaşadıkları ortama bırakmayı tercih ederler. Bütün hamam böcekleri yumurtalarını sıcak ve kolaylıkla besin bulunabilecek ortamlara bırakmayı tercih ederler. Dişiler yumurtalarını ağızlarından gelen bir salgı ile bırakmak istedikleri yerlere sabitlerler. Erişkin bir dişi bir defada ortalama 16 adet yumurta bırakmaktadır. Normal şartlarda kahverengi bantlı dişi hamam böcekleri düzenli olarak 7 – 10 gün aralık ile yumurta bırakmaktadır. Erkek kahverengi bantlı hamam böceklerinin az olduğu yerlerde dişiler döllenmiş yumurta bırakamazlar.


Kahverengi bantlı hamam böcekleri insanların yaşadıkları ortama tamamen uyum sağlamaktadırlar. Evlerde her yerde kahverengi bantlı hamam böceklerini görmek mümkün olacaktır. Özellikle mutfak ve kolay beslenebilecekleri yerleri tercih ederler.

Kahverengi bantlı hamam böcekleri gündüz ortaya pek çıkmamaktadır. Beslenmek için daha çok geceleri ortaya çıkan kahverengi bantlı hamam böcekleri, çok hızlı hareket etmektedirler.

Kahverengi bantlı hamam böceklerinin vücutları yassıdır. Bu yüzden duvardaki çatlaklar, tahta aralıkları, dolap altları gibi yerlere kolaylık ile girerek yerleştikleri bilinmektedir. Kahverengi hamam böcekleri daha çok nemli ve rutubetli bodrum katlarını daha çok tercih etmektedirler. Apartman dairelerinde üst katlarda çok nadir olarak görülmektedir.

Yazıyı Paylaş:

2 yorum :

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes