Pamukta Zararlı Böcekler

Pamuk korumasız yapısıyla birçok böceğin yaşam alanı olmaktadır. Bu böcekler pamuğun kalitesini düşürdüğü gibi aynı zamanda pamuktan alınan verimi de düşürür. Böcekler pamuğa genelde erken dönemde yani büyüme döneminde yerleşir. Bu zamanda gelen böcekler önlem alınmadığı takdirde pamuğun bazılarının kalitesini düşürmekle kalmayıp kurutması da mümkündür. Bu yüzden pamuklarda ilaçlama yöntemleri böcek görüldükçe uygulanmalıdır. Özellikle erken dönemde bu böceklerin temizlenmesine yüksek verim ve kaliteli mamul açısından dikkat etmek çok önemlidir.

Pamukta ortaya çıkan zararlılar: tütün beyazsineği, afid aslanı, gelin böceği, scymnus, çiçek sinekleri, scolotrips longicornis gibi türlerdir. Ülkemizde bu böceklerden en fazla görüleni tütün beyazsineğidir.

Pamukta Zararlı Böcekler

Tütün Beyazsineği

- Beyaz renkli, tozlu görüntüye sahip bu böcek türü genelde pamukların erken döneminde pamuklarda görülmektedir. Beyaz olduğu için fark edilmesi çok da mümkün değildir.
- Dişileri tek seferde 300 e yakın yumurta bıraktığında ilaçlama yapmadan bu böceklerden kurtulmak çok zordur. Yumurtalarını yaprak aralarına bıraktıkları için de fark etmek neredeyse imkânsızdır.
- Bu böceklerin erginlerinin zararları çok daha etkili olsa da larvaları da bir o kadar etkin zarara neden olabilmektedir.
- Bitkinin büyümesi için gerekli olan özsuyu ile beslendiklerinden bitkinin büyümesi ve gelişmesi neredeyse durur. Bitkiden alınan verim düşer. Hatta böcek çok fazla ise bitkiyi kurutması da mümkün olmaktadır.
- Bu böceklerin bitki üzerine bıraktığı salgılar bitkinin renk değiştirip koyu hale dönüşmesine, oluşacak pamuğun kalitesinin alt seviyelere düşmesine neden olur. Bu madde tatlı ve reçine kıvamlı bir sıvı olduğundan oluşan pamukta çok sağlıklı olmayacaktır.
- Bu böceğin önlenmesi bitki dikiminin geniş aralıklarla yapılmasına ve çok fazla sulanmamasına bağlıdır. Ayrıca hasattan sonraki atıkların yakılarak yok edilmesi de önemlidir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes