Tatarcık Sineği

En az bir defa gördüğünüz fakat isminden dolayı yadırgadığınız tatarcık; Diptera yani çift kanatlılar kategorisine girer ve bu kategoride olduğu için sinek olarak kabul edilen tatarcık isimli hayvan görünüş olarak sineklerden daha büyük ve ürkütücüdür. Bazı yörelerde yakarcık, yakar olarak da adlandırılan bu haşereler direkt olarak insan sağlığı için tehdit oluşturabilmektedirler. Her ne kadar besin kaynağı olarak bitkilerin şekerlerini emseler de dişi tatarcık sineği yumurtalarını geliştirebilmek için kana ihtiyaç duyar ve canlılardan kan emer.

Tatarcık ile sivrisinek arasındaki fark

Tatarcık dış görünüşü itibariyle sivrisineği andırır. Farkı vücudunun daha tüylü ve renginin beyaza yakın mat olmasıdır. Sivrisineklerin vücutları ise tüysüzdür.

Tatarcık Sineği
Tatarcık - Phlebotomus
Bir sinek sizi ısırdığı zaman hissetmeyebilirsiniz daha sonra kaşıntı olarak fark edebilirsiniz fakat bir tatarcık sineği sizi ısırırsa kesinlikle hissedersiniz, çünkü sineklere göre ısırdıklarında çok daha fazla can yakmaktadırlar. Genellikle sıcak iklime sahip bölgelerde görülürler ve gündüz pasif olup dinlenmeye çekilirken genellikle gece beslenir ve aktif olurlar.

Larva hali yumurtadan çıktıktan sonra ortalama elli gün içerisinde yetişkin bir tatarcık sineği olur. Tatarcık sineği genellikle açık havada yaşamayı tercih ettiği için böcek ilacıyla kontrol etmek pek olası değildir, böcek ilacı ile ancak evimize girmiş tatarcık böceğini öldürebiliriz. Önce delmeye sonra emmeye yaran bir hortuma sahip tatarcık sineği sadece insanlardan kan emdiği için zararlı değil aynı zamanda kan ile temas ettikleri ve genellikle mikrop taşıma özelliği gösterdikleri için hastalık bulaştırma ihtimali yüzünden de tehlikelidir. Sadece insanlara bulaştırdıkları kendi adıyla anılan tatarcık humması denilen bir hastalıkları bile mevcuttur. Öyle ki geçtiğimiz yılda Dr. Alper Boz Halk Sağlığı kurumunun müdürü olarak halka tatarcık sineği için özellikle dikkat edilmesi gerektiğini böcek ısırmasından sonra görülen ateşlenme, aşırı kabarma gibi belirtilerde derhal bir hekime başvurulması gerektiğini açıklamıştı.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes