Cırcır Böceği

Daha çok geceleri aktif olarak yaşayabilen cırcır böcekleri güzel sesleri ile özellikle yaz akşamlarının vazgeçilmez sesleri arsındadır. Erkek cırcır böcekleri ses çıkarmak için ön kanatlarını birbirine sürterler. Kulakları bacaklarında bulunan cırcır böcekleri sürü halinde yaşamayı tercih ederler ve en çok tarla ve arazilerde görülür. Sıçrayabilme özellikleri olsa da, bir çekirge kadar keskin sıçrayış yapamazlar. Cırcırböcekleri hem etçil hem de otçul beslenebilme özelliğine sahiptir. Yaklaşık 1000 kadar çeşidi ile tropikal bölgelerin hayvanı olan cırcır böcekleri, görünüş itibariyle de farklı özelliklere sahip türlerine rastlamak mümkündür.

Cırcır Böceği Nasıl Ses Çıkarır?
Cırcır böceği yerine pek çok kişi ağustos böceği demeyi tercih etse de, ağustos böceği farklı bir türden olan cırcır böceği türüdür. Geceleri ötmeye başlayan ve gündüzleri genellikle saklanmayı tercih eden cırcır böceklerinin nasıl ses çıkardıklarını ya da duyulan bir sesin cırcır böceğine mi ait olduğunu anlamak için, nasıl ses çıkardıklarını bilmek gerekir. Düz kanat yapısına sahip olan cırcır böcekleri, ağustos böcekleri gibi melodik bir ses çıkarmazlar.


Cırcır Böceğinin Özellikleri
Cırcır böceklerinin genellikle erkek olanları ötmektedir. Masallarda tasvir edildiği şekli ile tembel olarak bilinen cırcır böceklerinin dişi böcekleri çağırmak amacıyla öttükleri yönünde bilgiler vardır. Uzun yıllarda toprak altında kanatsız yaşama özelliğine sahip olan cırcır böcekleri, yaşamlarının son günlerinde yeryüzüne çıkarak yaşamayı tercih ederler.

Yaz aylarında etrafta sessizlik hâkimken sessizliği bozan cırcır böcekleri çok sayıdaki türü ve ilginç özellikleri ile oldukça merak edilen hayvanlardan biridir.

Cırcır Böcekleri Nasıl Yaşarlar?
Sıcak iklimlerin vazgeçilmez böcek türlerinden biri olan cırcır böcekleri genellikle sesleri ile varlıklarını hatırlatan canlılardır. Kesintisiz ötme kabiliyetlerinden de anlaşılacağı gibi, cırcır böceklerinin muazzam bir ses yapıları vardır. Aynı zamanda gözleri de oldukça iyi olan cırcır böcekleri yaşamlarının büyük bir çoğunluğunu toprak altında geçirme özellikleri ile bilinmektedir.

Cırcır böceğinin cinsiyetini ayırt etmek için alt kısımlarına bakılabilir. Erkek cırcır böceklerindeki kısmın davula benzemesi, dişilerden ayrılan en belirgin özelliklerinden biridir. Tek seferde yaklaşık 500 yumurta bırakma özelliğine sahip olan dişi cırcır böceklerinin yumurtaları 1-1,5 ay sonra yumurtalarından çıkarlar.

Cırcır Böcekleri Ne Kadar Yaşar?

Cırcır böceklerinin Dünya’da bulunan böcek türleri arasında en fazla türe sahip olan böcekler olmasından dolayı, yaşam süreleri hakkında belirli bir rakam söylemek zordur. Türlerine göre farklılık gösteren yaşam süreleri, cırcır böceklerinde 5 ile 19 yıl arasında değişebilmektedir. Ömrünün büyük bir bölümünü de toprak altında geçirmesinden dolayı yeryüzünde çok kısa yaşadıkları söylenebilir. Bazı kaynaklarda cırcır böceklerinin yeryüzünde sürekli ötme ihtiyaçlarının dişi bulma ihtiyaçlarından ileri geldiği düşünülmektedir. Güzel sesleri ve benzersiz görüntüleri ile gece kelebeği olarak nitelendirilen cırcır böcekleri bitkilerin köklerinde bulunan öz sular ile beslenirler. 

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes