Yaban Arısı

Adından da anlaşılabileceği gibi yaban arısı normal arının daha vahşi ve yabani halidir zira farkları gözle görülür niteliktedir. Yaban arısı genellikle ormanlık alanda yaşar, arı ot obur iken yaban arısı et obur bir hayvandır.

Aslında arı ve yaban arısı İngilizcede tamamen farklı kelimeler ile telaffuz edilmektedir fakat Türkçede aynı isimle bilinirler. Yaban arıları halk arasında sarıca arı olarak da bilinir. Doğal bir asker gibi çevik ve güçlüdür ve yaşamının devamlılığı için yoğun şekilde mücadele gösterebilir, öyle ki kendi boyutlarında olup da örümcekler ile başa çıkabilen nadir hayvanlardandır.

Yaban Arısı
Yaban arısı - Vespidae familyasına ait kanatlı böcektir.
Vespula, Dolichovespula ve Polistes gibi türleri vardır.

Arılardan farklı bir tür olduğunu açıkça anlayabileceğimiz en önemli özellikleri ise birçok kez sokma eyleminde bulunabilecekleridir. Bildiğimiz gibi arı denilince ilk aklımıza gelen özellik arının bir defa soktuktan sonra ölmesidir fakat bu durum bal arıları için geçerlidir, yaban arısı pek çok defa sokabilir ki doğada diğer hayvanlarla mücadelesini sokarak göstermektedir. Bir örümceği sokup felç ederek canlı olarak yiyebilen yaban arıları insanlar içinse tekil olarak çok büyük tehlike değildir, yine de insanı soktuğu zaman hatırı sayılır derecede can yakabilir.

Korunmak için dikkatli olmamız yeterlidir, yaban arısı tarafından sokulmak istemiyorsak kendi haline bırakmalıyız, çok fazla uğraşmamalıyız. Ormanlık ya da yaban arılarının yuva yapabileceği bir bölgedeysek de yuvalarını tehlike altında hissettirmemeli ve yine kendi hallerine bırakmalıyız. Tek bir yaban arısı tarafından ısırılırsak canımız yanar fakat ısırıldığımız arı sayısı ne kadar artarsa tehlikede aynı oranda artacaktır zira bir yuva sadece bir insana saldırırsa sonuç ölüm bile olabilmekte, örneklerine rastlanmaktadır. Belirtilmesi gereken en önemli ve son nokta ise arılar bitkiler için dolayısıyla atmosfer için polen taşıyarak bitkilerin varlığında yani dünyada hayati rol oynamaktadır. Her ne kadar kesin hüküm verdiği için yüzde yüz doğru olmayıp bütün bilim adamları tarafından kabul edilmese de Einstein’ın en önemli sözlerinden birisi şöyledir:
Arılar yeryüzünden kaybolursa insanoğlunun 4 yıl ömrü kalır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes