Haziran Böceği

Dişi ve ergin bir haziran böceğinin uzunluğu 30 mm civarındadır. Dişilerin antenleri minik ve uçları topuzludur. Erkek haziran böceklerinin ise uzunlukları 28 mm civarındadır. Antenleri ise oldukça büyük ve yelpaze biçimindedir. Haziran böceklerinin renkleri kızıl tonlarındadır ve üzerlerinde beyaz pullar bulunur. Haziran böceklerinin yumurtaları ilk etapta mat krem renktedir. Zaman geçtikçe pembemsi bir renge kavuşur.

Yumurtaların boyutları 2 – 3 mm civarındadır. Göğüs bölgelerinde fazlasıyla gelişmiş 3 adet bacak vardır. Toprağı deşmek için kullanırlar. Ergin bir haziran böceği Haziran ayının 2. Haftası ve temmuz ayının ilk yarısında akşamüstü vakitlerinde topraktan çıkar ve uçarlar.  Dışarıya çıkmış dişi haziran böcekleri ile erkek haziran böcekleri dışarıda çiftleşirler ve sonrasında tekrar toprağa dönerler.

Yumurtalar iki hafta kadar kısa bir sürede çatlarlar. Toprak altında humus ile beslenirler. Ağustos ve Eylül aylarında ikinci yumurtlama dönemi olur. Toprak altında köklerle beslenirler. Kışı burada geçirirler. Mayıs ayı sonunda ve Haziran aylarında 3.dönem yumurta bırakma olayı gerçekleşir.



Haziran Böceğinin Zararları

Toprağın altından bitkilerin köklerine zarar verirler. Özellikle asmalar üzerinde ciddi tahribata neden olurlar.  Yen yapılan bağlara da hasar verirler. Genel olarak kumsal, alüvyonlu topraklarda bulunurlar ve ekonomik zararlar verirler.

Haziran Böceğinden Kurtulmak

Haziran böcekleri ile baş etmenin iki yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi kimyasal bir diğeri topraktan yapılacak müdahalelerdir. Böceğin ilk yumurtlama evresi gerçekleştiği zaman toprak otlardan temizlenmeli ve toprak kazılmalıdır. Açığa çıkan yumurtalar güneş görerek zarar görecekler ve öleceklerdir. Kimyasal olarak ise kurtulma yöntemi şudur; Mart aylarında fidanların dikimi sırasında ilaçlama yapılmalıdır. Bağlarda ise ilaçlama vaktine dikkat edilmelidir. Buralarda ilaçlama bahar aylarında ve ilaçlama direkt olarak dikim köküne yapılmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes