Danaburnu

Bitkilerin en büyük düşmanlarından bir tanesi olan danaburnu, genel olarak bitkilerin toprağın alt bölümünde yer alan kısımlarını yemekte ve bundan dolayı da bitkilere ciddi oranda zarar vermektedir. Daha çok genç bitkilere zarar veren bu canlı, bitkilerin köklerini yediğinden dolayı bu bitkiler solar, kurur ve bunun sonrasında da bahçelerini eken kişiler, bu bitkilerden istedikleri ürünleri alamazlar.

Danaburnu, genel olarak toprağın 10-20 cm altında yaşar. Ancak özellikle de geceleri toprağın üstüne çıkarak yiyecek aramaya başlarlar. Üstelik dışarıya çıktıkları zaman insanların rahatsız olacakları tarzda bir ses çıkartırlar. Bu canlı türü yalnızca sebze köklerine zarar vermez. Süs, meyve, sebze köklerine zarar verdiğinden dolayı insanlar bu canlıları gördükleri yerde ortadan kaldırmak istemektedir. Genel olarak geceleri ortaya çıktıklarından dolayı pek çok kişi bu canlıları ve yaşadıkları yerleri bulamaz ve yaptıkları ilaçlama işlemi de etkisiz olur.

Danaburnu
Danaburnu - Gryllotalpa gryllotalpa
Yaşam süresi kısa olan danaburnu, Mayıs-Haziran ayları içerisinde yumurtalarını toprağa gömerler. Daha sonrasında 10-20 gün içerisinde bu yumurtalar açılır ve geçirdikleri 5 dönem sonrasında Ağustos ayına geldikleri zaman ergin olurlar. İki yılda bir yumurtladıkları için çok kolay bir şekilde yayılacaklarından insanların bu canlılar konusunda oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Halk arasında domuz burnu olarak da bilinen ve sadece bitkilere zarar veren danaburnu, Karadeniz bölgesinde atmaca eğitmenliğinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Hatay bölgesinde de ismi değişse bile yine kuşları yakalamak için kullanılmaktadır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes