Kırkayaklardan Kurtulmanın Yolları
Kırkayaklardan Kurtulmanın Fiziksel Yöntemleri
Birinci yöntem, çimlere bakmaktır. Çimleri sık sık biçmek ve kısa ve sağlıklı tutmak iyi bir çözümdür. Uzun bırakılan çimlerin dipleri genelde nemli olacağı için kırkayaklar için iyi bir saklanma alanı teşkil eder. Kırkayaklar kuru bölgelerde uzun süre yaşayamazlar. Bu arada çimleri akşam yerine sabah sulamak daha doğru olur. Gün boyunca çimler daha çabuk kurur. Çünkü kırkayaklar geceleri daha aktiftir.
İkinci yöntem, kırkayakların saklanabilecekleri alanları ortadan kaldırmaktır. Kuru yaprak yığınları veya kuru otların biriktiği alanlar kırkayakların genelde saklandıkları yerlerdir. Çürüyen organik maddelerin ortadan kaldırılması, kırkayakların beslenme kaynaklarını da ortadan kaldırabilir. Ayrıca çöp yığınları, kayalar, yapraklar, saman ve gübre gibi toplama alanları eğer ortak bir amaca hizmet etmiyorsa, doğrusu bunlardan kurtulmak veya en azından evden veya avludan uzak noktalarda olmasını sağlamak gerekir. Bu arada ilkbaharda çevredeki bütün fundalıklar, bitkiler arasında rahat hava dolaşımını sağlamak amacı ile budanmalıdır.
Üçüncü yöntem, yağmur sularını evden uzaklaştırmaktır. Bunun için yağmur oluklarının, yağmur ve diğer yağışları binadan uzaklaştıracak kapasitede olduğu kontrol edilmelidir. Eğer kırkayak ile sorun yaşanıyorsa, yağmur sularını mümkün olduğu kadar çabuk uzaklaştırmak için geniş oluklar kullanılmalıdır. Bu arada binanın zemin katına veya bodruma su girmesine ve nem oluşmasına izin verilmemelidir. Örneğin, bina bir tepenin dibinde yer alıyorsa, yağmur suları doğal olarak daha fazla etkili olacaktır. Bu durumda binanın bodrum katını su geçirmez hale getirmek için ilave önlemler gerekebilir.
Dördüncü yöntem, binada çatlaklar veya aralıklar varsa bunların kapatılmasıdır. Binanın temelinde veya duvarlarındaki çatlaklar onarılmalıdır. Ayrıca kapı ve pencerelerde, hava geçişini engelleyen bantlar kullanılmalıdır. Kapı ve pencereler kapalıyken tam oturmuş olmalıdır. Bu şekilde kırkayaklıların içeri girmesi önlenmiş olacaktır. Duvarlar, kapı ve pencerelerde boşluk olup olmadığı bir el feneri ile kontrol edilebilir. Gece bir kişi içeriden el feneri ışığı tutarken bir başka kişi dışarıda ışık sızıntısı gözleyebilir. Işık geçen noktalar kırkayakların içeri girebileceği noktalardır. Kırkayaklar kolayca her aralıktan içeri girebilir.
Beşinci yöntem, kırkayakları binadan uzaklaştırmaktır. Evde görülen kırkayaklar bir elektrikli süpürge ile çekilerek evden uzaklaştırılabilir. Ancak büyük bir saldırı söz konusu ise standart bir elektrikli süpürge yerine daha güçlü bir makine gerekebilir.
Nihayet kırkayaklardan kurtulmanın sonuncu fiziksel yöntemi, binadan nemi uzaklaştırmaktır. Nem kırkayakların en sevdikleri ortamdır. Binada nemi azaltan bir cihaz veya klima kullanılırsa kırkayaklar kısa sürede ortamdan uzaklaşacaktır. Özellikle zemin kat ve bodrum katlara dikkat etmek gerekiyor. Kırkayaklar kazara kuru bir ortama girse bile nem yoksa, hemen orayı terkederler ya da 24 saat içinde ölürler. Kuru ortamlar kırkayakların yaşaması ve üremesi için en elverişsiz ortamlardır. Binadaki nemin büyük bir problem olup olmadığını kontrol etmek için higrometre (nem ölçer) kullanılabilir. Eğer bu cihaz ortamda yüzde 50 ve daha yüksek bir nem gösteriyorsa, kırkayaklar için elverişli bir ortam var demektir.
Kırkayaklardan Kurtulmanın Kimyasal Yöntemleri
Birinci yöntem, pestisit, yani böcek öldürücü ilaçlar kullanmaktır. Ancak pestisit yukarıda açıklanan fiziksel önlemeler işe yaramadı ise denenmelidir. Aksi halde ilaçlama geçici bir çözüm olur ve geçici bir kurtuluş imkanı verir. Fiziksel yöntemlerin hepsi denenmişse ve problem hala devam ediyorsa, kimyasal yöntemler kırkayaklardan kurtulmak için yardımcı olabilir. Diğer taraftan nemli bölgelere uygulanacak kimyasal ilaçlar her zaman iyi netice vermez. İlacın etkinliğini arttırmak için önce nemden kurtulmak gerekir.
Dikkat edilmesi gereken nokta, böcek öldürücü ilaçları çevreye, çatlaklara ve aralıklara uygulamaktır. Kırkayakların geldiğinden şüphe duyulan noktalara pestisit kullanmak gerekir. Kırkayaklar ilaca bulandıkları zaman kimyasallar etkisini göstermeye başlar ve onları yavaş yavaş öldürür. İlaç önce binanın bilinen bütün çatlaklarına ve aralıklarına konulmalı, daha sonra kapı ve pencere çevresine ve binanın bodrumuna serpilmelidir. Bu arada kullanılan ilacın kırkayak için etkili olduğundan emin olmak gerekiyor. İlacın içeriğinde propoxur, cyfluthrin, deltamethrin, hexa-hydroxyl, pyrethrins, cypermethrin ve bifenthrin gibi etkin maddeler olmalıdır.
Bu arada kırkayakların dışarıda saklanabilecekleri yerlere de ilaç uygulanmalıdır. İlaç, kırkayak bulunduğundan şüphe edilen toprağa veya birikintilere karıştırılmalıdır. Kimyasal maddeler önünde sonunda onları zehirleyecektir. Ayrıca ilaçlama, çiçek tarhlarına ve çimlerin yoğun olduğu alanlara da uygulanabilir. Açık alanlara ilaç uygulanırken, zehirin nüfuz etmesi açısından yeterli miktarda su kullanmak gerekir.
Kapalı alanlarda ilaçlama için ilaç kontak spreyler kullanılabilir. Bu tür spreyler kırkayakları hızlı bir şekilde öldürmektedir. Sprey uygulanmadan önce kimyasalın toprağa derinlemesine işlemesi amacı ile, toprağın ve saman ve kuru ot birikintilerinin önce tırmıklanmasında yarar var.
Kimyasal yöntemler bakımından son bir öneri, bir uzman ile görüşmektir. Problem gerçekten kontrol dışına çıktıysa, bir haşere kontrol uzmanı ile görüşmek en iyisi. Uzmanlar, daha güçlü ve daha etkili kimyasal ilaçlara ulaşabilir.
Kırkayaklardan Kurtulmanın Doğal Yöntemleri
Birinci yöntem, diyatomik toprak yaymaktır. Diyatomik toprak, zararlı kimyasal maddeler içermeyen doğal bir tozdur. İlaç değildir ve içeriğinde pestisit yoktur. Bu madde, kokusuz, işlenmemiş ve fosilleşmiş alglerden oluşmaktadır. Bu alglerin mikron boyutlarında sivri kabukları bulunmaktadır. Bunlar parazitlerin kabuklarına yapışır ve onları parçalayarak su kaybından ölmelerine neden olur. Bu doğal ürün binanın çatlaklarına, aralıklarına ve bilinen problemli alanların çevresine ve çok nemli bölgelere serpilmelidir. Zararlı böceklerle mücadele amacı ile satılan diyatomik toprak üzerinde genelde DE veya roach tozu ifadesi bulunmaktadır. Bu doğal haşere kontrol ürünü, çok küçük ve çok keskin granüller olan fosilleşmiş diatomlar içermektedir. Bir kırkayak veya başka böcek bu tozun üzerinden geçerse, her tarafı kesilir ve su kaybından ölür.
İkinci yöntem, borik asit kullanmaktadır. Borik asit de aynı diyatomik toprak gibi binanın çatlaklarına, aralıklarına ve bilinen problemli alanların çevresine ve çok nemli bölgelere yayılır. Yine diyatomik toprak gibi çok küçük granüllerden oluşmaktadır ve kırkayakların parçalanmasına ve su kaybından ölmelerine neden olur. Ayrıca borik asit bir mide zehiridir. Bu yüzden kırkayaklar zehirlenerek de ölmektedir.
Üçüncü yöntem, ağaç külünü toprak ile karıştırmaktadır. Evin dışında kırkayaklar ile mücadele ederken, birkaç avuç ağaç külü evin çevresinde, özellikle nemli bölgelerdeki toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde kül toprağın kurumasına destek olacaktır. Ayrıca binanın çevresindeki saman ve ot birikintilerine daha fazla odaklanmak gerekir. Kırkayaklar nemli alanlarda yaşadıkları, geliştikleri ve bu alanlara yumurta bıraktıkları için toprağı ahşap külü ile kurutmakla, onların bu alanlarda uzak durması sağlanmış olmaktadır. Bu arada ağaç külü uygulandıktan sonra toprak, bir tırmık veya çapa kullanarak kabartılacak olursa, daha etkili sonuç almak mümkündür.
Dördüncü yöntem, tavuk yetiştirmektir. Eğer yeterli alan, zaman ve kaynak varsa, tavuk yetiştirmek düşünülebilir. Pek alışılmış bir yöntem olmasa da tavuklar doğal bir yırtıcıdır ve oldukça iştahlıdır. Kırkayaklar da onlar için güzel bir besin kaynağı olabilir.
merhabalar evdeki büyük çicegimin saksisinda kücük kirkayaklar var topragin içinde ne yapmaliyim lütfen
YanıtlaSil