Cırcır Böceği Nasıl Uzaklaştırılır?

Eski bir inanışa göre evde ortaya çıkan cırcır böceği sahiplerine mutluluk ve refah vaat eder. Yalnız bu "mutluluğa" sahip olan insanlar genelde bu böceklerden çabucak kurtulup evlerden uzaklaştırmanın yollarını arıyorlar. Peki ama nasıl? Öncelikle davetsiz misafirimizi tanıyalım.

Evdeki Cırcır Böceğini Tanıyalım


Ev cırcır böceğinin ana vatanı Orta Asya, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu'nun sıcak bölgelerinin çölleridir. Sonradan bu böcek zaman içesinde Avrupa'da yerleşmiş, daha sonra okyanusları geçtikten sonra kuzey ve batı bölgelerine yayılmış, Kuzey Amerika ülkelerine ve hatta Avustralya’nın güneyine ulaşmıştır.



Cırcır böceği biraz çekirgeye benzeyen, ancak daha kısa ve daha kalın bir gövdeye sahip küçük bir böcektir. Boyu yaklaşık 16-25 mm uzunluğundadır. Rengi açık kahverengi tonlarından koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterir. Kanatları iyi gelişmiştir ve bunu nadiren yapmasına rağmen uçabilmektedir. Bu böcek oldukça yaygındır, bu yüzden çoğu insan bir cırcır böceğinin neye benzediğini bilir.

Bu yaratıklar sıcağı severler. 20 derecenin altındaki sıcaklıklarda cırcır böcekleri yavaş hareket eder ve beslenmeyi durdururlar. Larvaların da büyüme ve gelişmesi durur. Bu nedenle sadece güney bölgelerinde sokakta yaşıyor ve ürüyorlar. Bir cırcır böceği sadece sıcak yaz aylarında açık havada yaşar ve soğukların başlamasıyla insanlara yaklaşırlar. Bu böcekler eski dönemlerde olduğu gibi artık sobaların arkasında yaşamıyorlar, ancak kalorifer, sıcak mahzen ve kazan daireleri gibi sıcak alanlara yakın yerleşirler. Her zaman sıcak ve bol miktarda yiyecek bulunan hayvan çiftlikleri tesisleri onlar için mükemmel alanlardır. Bu nedenle bu tür alanlarda genellikle çok cırcır böceği vardır. Bu böcekler yalnızca kırsal alan evlerinde değil aynı zamanda şehir dairesinde de sıkça ortaya çıkarlar.

Cırcır böcekleri genelde bitki döküntüsü ile beslenirler, ancak hamamböceği gibi böcekleri de yerler. Erkekler kendi bölgelerini korurlar. Karşılaştıkları rakipleriyle ölümcül mücadeleye girerler ve sonunda kazananların mağluplarını yerler. Cırcır böcekleri geceleri ortaya çıkarlar ve gün boyunca çatlaklarda saklanırlar.

Dişiler tenha bir yerde 50 ila 200 (hatta elverişli koşullarda 500 e kadar) yumurta bırakırlar. Yaklaşık bir ay içinde larvalar yumurtalardan çıkarlar. Bu larvalar sadece büyüklük ve kanat eksikliği ile yetişkinlerden farklıdırlar ve 6 hafta sonra cinsel açıdan olgun böceklere dönüşürler.

Ev cırcır böceği uzun yaşamaz, yaşam döngüsünün süresi 3-4 aydır, bunun sadece 1,5'ini yetişkin olarak yaşar.

Cırcır Böceği Nasıl Uzaklaştırılır?


Cırcır böcekleri eski zamanlardan beri insanların içinde yaşarlar. Bu yüzden bu beklenmedik misafirle ilgilia çok fazla batıl inanç ortaya çıkmıştır. İnsanlar eski dönemlerde evde bu şarkıcının görünmesinin sahiplerine neşe, şans, refah getirdiğine inanmışlar. Ek olarak eğer evde bir hasta varsa, yakında iyileşeceği ve bir gelin ya da damat varsa, o zaman düğüne hazırlanılması gerektiğine inanılıyordu. Ancak yine başka bir batıl inanca göre, bir cırcır böceğini öldürmek önerilmez, çünkü bu eve talihsizlik getirebilir.

Gerçekte bu böceklerin sıcak bir ortam ve yiyecek bulmak için eve girme eğiliminde oldukları unutulmamalıdır. Ve şarkıların amacı ise erkeğin dişiyi cezbetmesidir. Her durumda birkaç uykusuz geceden sonra cırcır böceklerinin nasıl uzaklaştırılacağına karar vermelisiniz.

Bir cırcır böceği evde ortaya çıktığında hane halkı tarafından fark edilmemesine imkan yok. Geceleri uyutmayan bu rahatsız edici böceklerden bir an önce kurtulmak isteyeceksinizdir. Bu birkaç şekilde yapılabilir.

- Cırcır böceğini öldürmek istemeyenler onu yakalamalı ve serbest bırakmalıdır. Bunu yapmak oldukça zordur, çünkü bu böcekler sadece karanlıkta aktiftir. Gün boyunca saklanırlar ve sığınaklarını bulmak kolay değildir. Ayrıca cırcır böcekleri çok dikkatli ve hareketlidirler, iyi zıplarlar. Birisi yaklaştığında hızla kaçarlar ve çatlakta bir yere sıkışıp kalkarlar. Bu nedenle onu yakalamak için çok çalışmak zorundasınız.

- Huzursuz edici misafirlerden kurtulmanın en kolay yolu kimyasal ilaç kullanmaktır. İlaçlama sırasında ve sonrasında insanlara ve evcil hayvanlara zarar vermemek için talimatlara kesinlikle uymak gerekir.

- Kimyasal yöntemi uygulamak mümkün değilse, böcekler için yapılmış olan yapışkan tuzakları kullanabilirsiniz.

- Gece konserlerinden kurtulmanın kanıtlanmış yaygın bir yolu var. Seslerin en sık duyulduğu bölgedeki çatlakları macunla kaplamak gerekir. Sinir bozucu böcek bu bölgeden hızla geri çekilir.

- Cırcır böceklerinin yaşayamayacağı koşullar yaratmayı deneyebilirsiniz. Genellikle suya erişimleri olan yerlere yerleşirler. Bunlar sıcak banyolar ve mutfaklardır. Kuru bir ortamda bu böcekler ölecek veya yaşayacakları daha uygun yerler aramaya gideceklerdir. Neme erişimi engellemek, ev içinde mükemmel kuruluk sağlamak gerekir. Bunları yaparsanız cırcır böceğinden nasıl kurtulacağınız sorusu artık ortaya çıkmayacaktır.

- Evde cırcır böceği varsa o evde doğal bir avcı olan kedi yoktur. Yavru kediyi evinize alabilirsiniz. Kedi hızlı bir şekilde sizi zıplayan böceklerden kurtaracaktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes