Mutfaktaki meyve sineğinden kurtulmanın yolları

Meyve sineği veya sirke sineği olarak bilinen Drosophila melanogaster mutfaklarımızın istenmeyen misafirleri arasında üst sıralarda yer alırlar. Nereden ortaya çıktıkları çoğunlukla anlaşılamayan bu küçük sinekler hızla çoğalma özelliğine sahip olduklarından canımızı sıkabiliyorlar. Peki bu sineklerden nasıl kurtuluruz?

Meyve sineği tehlikeli midir?


Aslında bu küçük sinekler insanlar için bir tehdit oluşturmaz, ancak yanlışlıkla yiyecekle yutulan larva, sindirim sistemi enfeksiyonuna neden olabilir. Meyve sineğinin verimi çok hızlı çoğalan bir sinektir: bir dişi 200-1500 hatta daha fazla yumurta bırakır. Mutfakta bu sinekler iki ay yaşayabilirler.



Drosophila melanogaster yumurtaları, kedilerin veya köpeklerin tüylerinde, yiyeceklerle veya ayakkabılarla evin içine girebilirler. Sineklerin başlıca gıdası çürüyen organik maddelerdir. Bu madde çürük bir meyve, yarım bırakılmış bir bardak şarap, yerlere veya tezgaha dökülmüş süt, çöp bidonundaki atık, ocak boşluğuna düşen bir et parçası, iç mekan bitkilerinin ıslak toprağı olabilir. Listeyi genişletmek mümkündür. Sirke sinekleri evcil hayvan yemleriyle bile beslenirler.

Mutfakta meyve sineklerinden kurtulmak için nasıl yol izlenmeli


1. Denetim
Mutfak sineklerinin asıl düşmanı onları gıdadan uzak tutan sıradan bir hijyendir. Bu nedenle meyve sinekleri görüldüğünde önce mutfağı iyice kontrol edin:

- Kış için tutulan patatesleri, soğanları ve havuçları inceleyin. Çürümüş sebzeleri atın veya geri dönüştürün. Bu denetimi düzenli olarak yapın.
- Nemlenmelerini önlemek için açık ürünler için ayrı kaplar alın. Dökme sırasında tahılları meyve sineklerinin larvaları açısından dikkatlice kontrol edin.
- Buzdolabındaki bozulmuş tüm yiyecekleri atın. Rafları tıka basa değil yalnızca boşaldıkça meyvelerle doldurmaya çalışın.
- Ekmekliği iyice yıkayın ve kurutun. İyice kuruduktan sonra ekmeği içine koyun.
- Mutfakta bitki varsa, toprağını gevşetin dökülen yapraklarını toplayın, saksıların dışlarını iyice silin ve altlıkları bir temizlik maddesiyle yıkayın. Saksılarda sirke sinekleri varsa toprağı yenisiyle değiştirin ve yaprakları arap sabunu çözeltisiyle yıkayın.
- Çöpü boşaltın ve çöp kovasını birkaç kez güçlü bir dezenfektanla yıkayın.
- Evcil hayvanınız varsa kabındaki suyu düzenli olarak değiştirin ve tabağındaki yiyecek artıklarını buzdolabına veya özel olarak belirlenmiş dolaba kaldırın.
- Buzdolabının temizliğini kontrol edin. Lekeler, bayat yiyecek artıkları, küflü gıdalardan kurtulduğunuzdan emin olun.

2. Genel Temizlik

Tüm mutfak yüzeylerinin genel temizliğini yapmak çok önemlidir. Köşelere düşen gıda artıkları meyve sineklerinin hızla çoğalmasına neden olabilir.

- Ocağı ve özellikle de yan duvarlarını iyice silin. Fırın çabucak buharla temizlenebilir. Bulaşık deterjanı ile seyreltilmiş suyu bir fırın tepsisi yerleştirin. Fırını 100 ° C'ye ısıtın ve 30 dakika bekletin. Artık yağ ve yanıklar nemli bir bezle kolayca temizlenebilir.
- Mikrodalgayı kontrol ettiğinizden emin olun. İnatçı yağlardan kurtulmak için 500 ml su ve 1 yemek kaşığı limon tuzu (veya 4 yemek kaşığı limon suyu) karışımı kullanın. Elde edilen çözeltiyi mikrodalgada 5-10 dakika maksimum güçte ısıtın, daha sonra cihazın 5 dakika soğumasını bekleyin ve yüzeyi bir süngerle silin.
- Ulaşılması güç olan tüm alanları fırça ile temizleyin ve yerleri ovalayın. Lavabonun altındaki bölüme özellikle dikkat edin.
- Sineklerin başlıca üreme alanlarından biri küçük gıda maddelerinin sık sık sıkışıp kaldığı lavabo giderleridir. Gideri temizlemek için geleneksel yöntemlere başvurabilirsiniz. Gidere birkaç çay kaşığı kabartma tozu ve bir bardak sirke dökün ve 20 dakika bekleyin. Ardından sıcak suyla durulayın.

3. Meyve Sineklerinden Kurtulmak

Her şeyi zaten temizlediyseniz ve sinekler hala mutfağınızda bulunuyorlarsa özel yem tuzakları kullanabilirsiniz. Bir kavanozun içine bir parça meyve ya da bir miktar tatlı şarap, komposto, elma sirkesi dökün. Üzerini streç filmle kaplayın. Filmi birkaç yerden kalın bir iğne ile delin ve kabı gece mutfakta bırakın. Koku meyve sineklerini yeme doğru çekecektir, ancak deliklerin küçüklüğü nedeniyle artık geri dönüş yapamazlar. Sineklerle dolu tuzağı bir an önce evden çıkarıp çöp kutusuna atın.

Ayrıca sinekleri mutfaktan uzaklaştırmak için mağazalarda satılan çeşitli kimyasalları ve aromatik yağları kullanabilirsiniz. Meyve sineği sert kokuları sevmez, paçuli yağı, limon, ylang-ylang yağları ısıtılabilir veya mutfakta sarımsak kesip bırakabilirsiniz.

Mutfak sineklerinin yeniden oluşumu nasıl önlenir


Meyve sineğinin tekrar ortaya çıkmasını önlemek için aşağıdaki basit kurallara uymalısınız:

- Çöpleri zamanında boşaltın ve çöp kovasının kirlenmesine izin vermeyin.
- Yemekleri ve yenmemiş yiyecekleri masada bırakmayın. Buzdolabında bozulabilir gıda maddeleri ve tahıllar için plastik kaplarda bir yer ayarladığınızdan emin olun.
- Bulaşıkları zamanla yıkayın.
- Her hafta mutfağınızı temizleyin. Ocağı silmeye çalışın, lavabo ve masaları kurulayın.
- Ev bitkilerini düzenli ve ölçülü olarak sulayın, dökülen yaprakları derhal toplayın ve toprağı kumla kaplayın veya dekoratif taşlarla süsleyin. Bu sineklerin ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes