Böcekler Tavanda Nasıl Yürür?

Böcekler dış görüntüleri ve her yerden çıkabilme özellikleri ile çoğu insana itici gelen varlıklardır. Çok küçüktürler ve bu yüzden de kişiye her an her beklemediği yerden çıkabileceğinin, bazı zehirli türlerinin seçilememesinden dolayı tehlikeli sonular yaratabileceğinin sinyalini verdiklerinden kişilerce çok sevilmemektedirler. Ayrıca böcekler çok çeşitli ve çok da farklı hayvanlar olduklarından halen tam bir bilgi elde edilememiştir. Dünyada doğal bitki örtüsünde yaşayan böcek sayısı o kadar çoktur ki her geçen gün yeni bir böcek türü bulunmaktadır dense hiç de yanlış olmaz.

Su üzerinde batmadan yürüyen, aylarca beslenmeden yaşayabilen, tavanda düz duvarda yürüyen böcekler olması böcekler üzerindeki gizemin daha da artarak böceklerin araştırma konularına daha çok alınmasını sağlamıştır. Bu sayede neredeyse bulunan her böcek türünün az çok özellikleri bilinecek ve insanların zararlı türlere karşı daha dikkatli olmaları sağlanacaktır.



Tavanda Yürüyen Böcekler

Böceklerin bazı türleri tavanda düşmeden yürüyebilme özelliğine sahiptirler. Bu olay bazen çok şaşırtıcı gelse de böceklerin dünyasından bakıldığında gayet doğal ve her zaman olabilecek bir olay halini alacaktır. Çünkü tavanda hareket edebilme, yürüyebilme birçok böceğin ortak özelliğidir.

Gövdeleri kendilerine göre çok da ağır olmayan böceklerin ayaklarında vantuz bulunur. Bu vantuz böceklerin tavanda düşmeden yürümesini sağlar. Böcek ters dönüp tavana yapıştığı anda vantuz işleme başlar ve böceğin düşmemesi için tavana tam anlamıyla yapışır. Bu yapışma ise ayaklardaki vantuzların salgıladığı yapıştırıcı tarzı bir madde ile gerçekleşmektedir. Bu sayede pürüzsüz alanlarda bile böcekler düşmeden yürüyebilmektedir.

Tavana çıkmak için böcek tavan köşesine gelince başına yakın olan ön ayakları ile ters takla atar. Bu sayede ön ayaklarını koyduğu tavana artık yapışmıştır bile. Ayakları ile tavana bağlanır ve yer değiştirmediği sürece orada kalabilir.

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

  1. İnsan derisi demimde örümcekdeki gibi her yüzeye yapışıp ayrılabilen bir çeşit elektriksel eldiven yapılması mümkünmüdür?

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes