Kuru meyve güvesi (Plodia İnterpunctella)

Plodia interpunctella kuru meyve güvesidir. Boyu 9 mm kadar olmaktadır. Larvası 10 12 mm e kadar büyüyebilmektedir. En az 2 en fazla 4 haftalık bir yaşam süreleri vardır. Bu sürede bulunduğu gıda ortamına neredeyse 400 kadar yumurta bırakır. Yılda en az 2 en fazla 5 kez yumurtlama dönemi vardır. Gelişim süresi uygun koşullar yaratıldığı takdirde 37 ile 52 gün arsında gelişimlerini tamamladıkları görülmüştür.

Meyve Güvesinin Zararları

- Bütün güveler gibi bulundukları ortamdaki gıdaların üzerinde yaşarlar ve o gıdaları yiyerek ürün kaybına neden olurlar.
- Gıdaların kalitesini düşürürler.
- Değiştirdikleri gömlekler sonucu bıraktıkları kalıntı ürünün kalitesini bozmakla kalmayıp ürünün çürümesine neden olur.

Meyve Güvesi Hangi Besinlerde Bulunur?

- Badem, susam, ayçiçeği, kakao süt tozu, baharat gibi ürünlere yerleşebilmektedir.
- Hububatlarda, kurutulmuş meyvelerde ve kurutulmuş sebzelerde sıkça görülmektedir.

Kuru meyve güvesi

Meyve Güvesi Nasıl Önlenebilir?

- Bu ürünleri sakladığınız ambarlarda delik, çatlak gibi güvelerin üremesine imkân sağlayacak yerler varsa işe bu çatlakları kapatmakla başlayabilirsiniz. Bu çatlakların sıvı ile kapatılmasını onların buralarda oluşmasını tamamen önler.
- Kapı ve pencereler tehlike yaratabilmektedir. Bunların oluşmasını engellemek isterseniz kapı ve pencerelere tel çekebilirsiniz.
- Ürünleri yerden birkaç santim yüksek bir yere koyabilirsiniz. Duvarla ürünler arasında boşluk yaratmakta alınabilecek diğer bir önlemdir.
- Geceleri ambara girdiğinizde ışığın açık kalma süresini en aza indirmeniz de önemli bir önlemdir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes