Kuru İncir Güvesi - Ephestia Figuliella

Ephestia figuliella Kuru incir güvesidir. Bu güveler genelde açık renklidirler, erginleri kırmızı olabilmekte ve boyları en fazla 9 mm kadar büyümektedir. Ön kanatları arka kanatlarına göre daha koyu renkli ve daha dardır. Arka kanatlar daha saçaklıdır. Uygun koşullar yaratıldığında 43 günde erginliğe ulaştığı gözlenmiştir. Ergin olduktan sonra yaklaşık 24 gün yaşarlar ve bu sürede 300 kadar yumurta bırakırlar. Daha fazla yumurta bıraktıkları da gözlenmiştir. Yıl içerisinde birkaç kez yaklaşık 4 kez döl bıraktığı bilinmektedir.

Kuru İncir Güvesinin Zararları

- Bu güveler içinde yaşadıkları meyveden beslenir meyveyi yerler.
- Meyve üzerine bıraktıkları kalıntılarla ürünün kalitesini bozarlar.
- Ürün üzerinde pislik bırakmalarıyla ürünü çürütürler.
- Kuru meyveler, un, hububatlar, kestane, iç fındık, ceviz, badem, susam, fıstık gibi ürünlerde görülmekte ve bu maddeleri bozmaktadırlar.

Kuru İncir Güvesi


Kuru İncir Güvesini Önlemenin Yolları

- Ambarda bulunan çatlakların kapatılması ilk çözüm olabilir. Bu çatlakları sıvı ile kapatmalısınız. Sıvı onların oluşmasını önler. Bu güveler suda yaşayamazlar
- Ürünlerin ambarlanma süresi bitene kadar kapı ve pencerelere sık tel geçirilmelidir. Kapı ve pencereler gereğinden fazla açık bırakılmamalıdır.
- Eğer ürün çuvaldaysa bir ızgara yardımıyla istiflemelisiniz. Çuvallar ızgaranın üstündeyken ulaşılması zor olacaktır. Bu sayede ürünler korunabilir.
- Ürünleri istiflediğiniz duvarla ürün arasında mutlaka mesafe bırakın. Duvarda oluşum daha da hızlanmaktadır ve duvara bitişik olan ürünler güvelerden korunamayacaktır.
- Eski yıldan kalma ürünlerle yeni ürünleri farklı yerlerde muhafaza edin.
- Geceleri ambarda ışık yakmamaya özen gösterin. Güveler de diğer böcekler gibi ışıklı ortama daha çabuk gelmektedirler.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes