6 Antenli Geyik Böceği

Dünyanın en pahalı hayvanları sıralamasında ilk 10’da bulunan ve anavatanı Türkiye olan 6 Antenli Geyik Böceği olarak bilinen böceğin gerçek ismi Lucanus Cervus Akbesianus'dur. Sadece Hatay’da Amanos Dağlarında bulunan bu böcek kuşkusuz ki ününü Japon çizgi filmi “Mushiking: King of Beetles”(Mushiking: Böceklerin Kralı)’ndan alır. Boylarının 20 cm bulması dolayasıyla dünyanın en büyük böceklerinden biridir. 15-20 cm aralığındaki bir geyik böceğinin ortalama fiyatı 100 bin doları bulabiliyor. Genellikle Japonlar evcil hayvan olarak besliyorlar. Almanlar ise koleksiyon yapmak amacıyla topluyorlar.


Ormanlık alanda yaşayan bu böcekler genellikle zararsız olarak addedilir. Kaydedilmiş her hangi bir toksik etkisi yoktur. Larva halinde doğar ve daha sonra başkalaşım geçirirler. Larva döneminde odun yiyicidirler. Genellikle çam kozalağı ve dalları yerler. Bundan dolayıdır ki çevreye dost bir böcek olarak kabul edilirler. Erginliğe eriştiklerinde ise yapraktan küçük böceklere kadar çok çeşitli besin maddesine sahiptirler.

Hatay’da yaz aylarında ortaya çıkan Geyik böceği genellikle antenlerinden anlaşılabiliyor. Erkeklerinin çenesi dişilere göre daha büyük yapıda oluyor. Köy halkına tanesi 10 ya da 20 liraya, kendini araştırmacı olarak tanıtan kişiler tarafından toplatılan bu böcek, Japonya’ya tanesi 15 bin liraya kadar satılıyor. Japonlar ise yaklaşık 100 bin liraya kadar müşteri bulabiliyor.

Dikkat edilmesi gereken konu şu ki bu böceklerin canlı olarak Türkiye Cumhuriyet’inde satış izni yok. Ölü olan böceklerin Tarım İl Müdürlüğü İzniyle yurt dışına götürülmesi serbest. Bu böcekler canlı olarak yurt dışına kaçırılıyor ya da ölü olanları götürüyoruz bahanesiyle canlı olanlar kaçakçılık kurbanı ediliyor. 2009 yılında 35, 2010 yılında ise sadece 50 tane Geyik böceği kaydedilebilmiştir. Bunun sebebi kuşkusuz maddi kazanç sağlamak isteyenlerin yurtdışına götürmek amacıyla öldürmeleri ve doğal ortamlarını bozmasıdır. Soyları tükenmek üzere olan böcekleri hiçbir kuruluş maalesef ki şu anda önemsememektedir.

Yazıyı Paylaş:

2 yorum :

  1. Bende bu böcekten var kim alıyor bilen varmı

    YanıtlaSil
  2. Bende de bu böcekten var. ALAN VAR MI?
    Saimbeyli/Adana

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes