Bilimsel sınıflandırma: Taksonomi

Taksonomi temel olarak canlıların belirli prensipler ışığında sınıflandırılması bilimidir. MÖ 5. Yüzyılda çalışılmaya başlanmış, 18. Yüzyılda Carl Linnaeus tarafından bilimsel bir temele oturtulabilmiştir. İlerleyen tarihlerde bilimsel olarak gelişmiştir. Günümüzde 3 ana başlık altında taksonomi sınıflandırılmaktadır.

Taksonomi

Alfa Taksonomi: Linna’nın prensiplerinin sürdürüldüğü temel olarak tür, cins gibi kategorileri sınıflandırmak için kullanılan sınıftır.

Beta Taksonomi: Akrabalık ön plana çıkarılmış şekilde yapılan sınıflandırmadır.

Gama Taksonomi: Konusu türleşmedir. Beta taksonominin üst sınıfı olarak değerlendirilebilir.

Sınıflandırma temel olarak; Âlem, Şube, Sınıf, Takım, Familya, Cins ve Tür olmak üzere 7 kategoriye (Takson) ayrılmış ve alt kategorilerle birlikte toplam 30 kategoriye kadar çıkabilmektedir.

Ana başlık olarak Domain kullanılabilir. Sınıflandırılacak canlının Ökaryot veyahut Prokaryot olduğunu bildirir. Ökaryotlar çekirdek ve çekirdek zarı olan hücrelerden oluşmuş canlıdır. Prokaryotlar ise çekirdeksiz ve çoğunlukla tek hücreli canlılardır.

En küçük grup "Tür" dür. Âleme doğru gidildikçe akrabalık ve birey sayısı artar. Hayvanlar bir âlem, insan bir türdür. Taksonomi Latinceyi temel almış bir bilimdir bu yüzden tüm isimler Latincedir.

Cinsten daha büyük Taksonlar için kelimelerin sonuna özel ekler türetilmiştir. Bitkiler, Algler, Mantarlar ve Hayvanlar için ayrı ayrı ekler vardır.

Örneğin Familya Taksonun da;

Bitkiler, Algler ve Mantarlar : -aceae,                              

Hayvanlar : -oidea alırlar.

Linna tür adlarını iki kelimeden oluşmasını savunmuştur. Bu ilke hala uygulanmaktır. İlk isim Cins ikinci ise Türü belli etmektedir.

TÜR: HOMO SAPİENS (İnsan)

Cins: Homo, Tür: Sapiens

Örnek olarak altta tam bir sınıflandırılmaya yer verilmiştir.

Domain:   Ökaryotlar (Eukarya)

Âlem:       Hayvanlar (Animalia)

Şube:       Eklem Bacaklılar (Arthropoda)

Sınıf:        Böcekler (Insecta)

Takım:      Çift Kanatlılar (Diptera)

Familya:   Sirke Sineğigiller (Dropsophilidae)

Cins:         Sirke Sineği ( Drosophila)

Tür:          Kara Karınlı Sirke Sineği (Drosophila Melanogaster)

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes