Tatarcık sineği ile mücadele

Gündüzleri loş yerlerde gizlenen ve iki günde bir geceleyin kan emen tatarcık sinekleri, uzun ayaklı ve sarı renkli böceklerdir. İnsan sağlığı açısından oldukça zararlı olduğu bilinen bu haşereler, kelebeğimsi sivrisinekgiller familyasına aittir. Soktukları yerde çok kaşıntılı ve ağrılı lezyona yol çan tatarcık sinekleri, bir seferde yüze yakın yumurta bırakırlar. Yerleşim alanları dünya yüzeyinde farklılık gösteren ve değişik ekolarda yaşayabilen bu sinekler,  başta çıban türleri olmak üzere ciddi hastalık taşıyıcılarıdır. Kan emerek bu hastalıkları insanlara bulaştırırlar.

Tatarcık sineği ile mücadele

Ülkemizde birçok türü barınan tatarcık sinekleri, canlılar için zararlı türlerdir. Sokmalara bağlı olarak sebep oldukları hastalıklar, ölümcül sonuçlar doğuracak kadar tehlikeli olabilir ve bu sebeple tatarcık sokması tıbbi müdahale gerektirmektedir. Bu sebeple bu zararlı sineklerden korunmak ve tatarcık sineği ile mücadele etmek gerekmektedir.

Tatarcık Sineği İle Nasıl Mücadele  Edilir?

Halk arasında "yakağan" olarak da isimlendirilen tatarcık sinekleri ile mücadelede sineğin çok küçük bir yapıya sahip olması nedeniyle evlerin içine girmesinin önlenmesi için pencere ve kapılara çok sıkı sineklikler takılmalıdır. Bu ön tedbir dışında tatarcık sineği ile etkin mücadele "ilaçlama" yoluyla yapılmalıdır.  Burada hatırlatmakta fayda var ki tatarcık sineği ile mücadele basit bir sivrisinek mücadelesine benzememektedir. İnsan sağlığı için yüksek düzeyde risk gösteren tüm böcek türlerinde olduğu gibi tatarcık ile mücadelede uzmanlık isteyen bir konudur. Bu sebeple ilaçlama konusunda uzman görüşlerin alınması ve ilaçlamanın planlı, programlı ve uzmanca yapılması son derece önemlidir. Evlerde ya da sineğin yuvalandığı bölgelerde tatar sineği ilaçlaması, uzman denetiminde  yapılmalı ve ilaç özellikle böceğin geceleri barınması olası loş kuytu ve köşelerde tatbik edilmelidir.

Tatarcıkla mücadelede kullanılacak sıvı ilaçlar, tatarcıkların aktif olduğu akşam ve gece saatlerinde kullanılmalıdır. Tatarcık sineği ilaçlamaları sisleme ya da boyama yöntemleri ile yapılabilir. Daha çok kokulu ilacın tercih edildiği soğuk ya da sıcak sisleme oldukça etkili bir mücadele yöntemidir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes