Kalorifer böceği

Kalorifer böceği, yaklaşan yaz ayları ile birlikte yeniden bir çok evin korkulu rüyası olmuştur. Sıcak havaları seven ve en ufak deliklerden bile rahatlıkla geçebilen kalorifer böceği bir çok mikrobun bir yerden başka bir yere taşınmasında büyük bir rol oynar.

Halk arasında hamam böceği, kakalak olarak da bilinen kalorifer böceği, genellikle mutfaklarda lavabo ve boruların etrafında görülür. Bunun nedeni, bu böceklerin sıcağın yanısıra nemli ortamları da çok sevmesidir. Lavaboların ve boruların etrafında yumurtalarını da bırakan bir dişi kalorifer böceği, bir defada yaklaşık olarak 200 adet yumurta bırakabilir. İşte bu yüzden kalorifer böcekleri çok hızlı bir biçimde çoğalır ve her yeri sarabilirler.

Kalorifer böceği
Blatella germanica (Alman hamamböceği) - Kalorifer böceği
Peki bu böcekler yaşam alanlarında nasıl yiyecek bulurlar ve nasıl yaşarlar? Kalorifer böceği için açlık uzun süre dayanılabilecek bir durumdur. Öyle ki yaklaşık olarak hiçbir şey yemeden bir ay boyunca yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak bir çoğu bu kadar uzun süre aç kalmaz. Çünkü bir kalorifer böceği kağıt, plastik ve daha bir çok şeyi yiyerek beslenebilir. Bu şekilde ortalama olarak 1 yıl yaşayabilen böcekler, yalnızca açlığa değil; aynı zamanda sıcağı çok seven yapılarına rağmen -30 dereceye kadar soğuk havaya da dayanabilirler.

Evlerimize su boruları yolu ile gelebilen bir kalorifer böceği, aynı zamanda bizim farkedemediğimiz herhangi bir nesne üzerine bıraktığı yumurtaları sayesinde de evimize kadar girebilir. Kalorifer böceği bilinenin aksine insanları ısırmaz veya sokmaz. Ancak taşıdığı mikroplar nedeni ile hepatit, dizanteri, hepatit, mantar hastalıkları, pnomoni ve alerjik reaksiyona neden olabilir.

Kalorifer böceği ile mücadele etmenin en önemli faktörü, böceğin gelebileceği yolların önünü kesmek ve uzman bir ekip tarafından böceğin bulunduğu mekanları ilaçlatmaktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes