Uyuz böceği

İnsanların derilerinin içerisine girerek buralarda kazdıkları tünellerin içerisine yerleşerek üremeye başlayan ve sürekli olarak tüneller açmaya devam eden bir akar türü olan uyuz böceği, açmış olduğu tüneller üzerinde delik, kabarcık ve yaralar ortaya çıkartan bir canlı türüdür. Açmış olduğu tünellerin boyutları ise 2 mm ile 3 cm uzunluğa ulaşmaktadır. Kirli sarı bir renge sahip olan uyuz böceği, yassı ve kitinle örtülüdür. Yumurtlayarak üreyen bu canlı, yumurtalarını derinin içerisine yerleştirmektedir. Ve insanlar da bu canlıların yumurtlamasından iki hafta sonra çeşitli belirtiler ile karşı karşıya kalır. Bu belirtilerin nedeni ise yumurtaların karın, bacak, bilek, dirsek iç kısmı ve parmak arası gibi bölgeleri sarmasıdır.

Uyuz Böceği
Uyuz böceği - Sarcoptes scabiei
Uyuz böceği tarafından kazılmış olan tünellerin üzerisi içerileri su ile parazit dolu kabarcıklar ile kaplanmaya başlar. Bu bölgeler daha çok gece olduğu zaman oldukça şiddetli şekilde kaşınmaya başlamaktadır. Toplu yaşana yerlerde çok daha fazla ortaya çıkan uyuz böceği, sadece insanlar ile değil aynı zamanda köpek kedi gibi hayvanlar ve hububat ile de geçen türleri içerisinde barındırmaktadır.

Uyuz teşhisi koyulan insanların gerek vücutlarının gerekse giydikleri kıyafetler ile dokundukları eşyaların her birinin oldukça özenli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla kendi başına yapılacak olan müdahaleler sadece kısmen etki edecek, bir süre sonrasında bu böcek tekrardan ortaya çıkarak insanların tekrardan bu sorunla karşı karşıya kalmalarına da neden olabilecektir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes