Karafatma

Karafatma, kara böcekgiller familyasının bir üyesidir. Latince ismi Blaps spp. olmaktadır. Görüntüsü mat siyah bir renktedir ve ışığı kesinlikle hiç sevmeyen bir yapısı vardır. Evlerde, ahırlarda, çatılarda ve bir çok yerde bulunabilirler. Bulundukları bölgelerde her tür tahıl ürünü ve hayvansal kalıntılar ile yaşamlarını sürdürebilirler. Karafatma çoğu zaman hamam böceği ile karşılaştırılsa da, aslında karafatma ile hamam böceği farklı canlılardır. (Ancak halk arasında koyu renkli bir hamam böceği türü olan Blatta orientalis için de "karafatma" veya "kara böcek" ismi kullanılmaktadır)

Bir karafatma, uzun bacakları ile dikkat çeker. Bunun nedeni genetik özelliklerini aldığı ailenin, çöl ortamından gelmesidir. Çöl ortamındaki yakıcı kuma uyum sağlamak için gövdelerini kumdan uzak tutma gereksinimi duyan bu böcekler, zaman içerisinde yaşam alanlarına uyum sağlamak adına uzun bacaklara sahip olmuşlardır.

Karafatma

Karafatma insanları ısırmaz ya da sokmaz. Kendisine göre geliştirdiği tek bir savunma yöntemi vardır. Herhangi bir tehlike sezdiği anda amuda kalkmaya benzeyen bir pozisyon alır ve karnında bulunan bir keseden salgılanan sıvıyı etrafına fışkırtır. Bunu yaparken iki tane amacı vardır. Amaçlarından birisi, bu sıvı ile çevreye oldukça kötü bir koku yayarak düşmanını uzaklaştırmaktır. Bir diğer amacı ise, bu sıvının temas etmesi ile düşmanında oluşacak yanma hissinin düşmanını caydırmasıdır.

Karafatma da bir çok böcek türü gibi hızlı bir biçimde üreyebilme özelliğine sahiptir. Bulunduğu ortamlarda hemen hemen her şeyi yiyerek beslenebilir ve bu sayede hayatta kalabilir. Yaşam alanlarına girmesi, taşıdığı mikroplar nedeni ile sağlık açısından ciddi risk oluşturabilir. Bu nedenle sertifikası bulunan, uzman bir ilaçlama ekibi tarafından kokulu ve jel ilaçlar ile böceğin görüldüğü yerler mutlaka ilaçlanmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes