Kırkayak

Kırkayak, isminden bilindiği üzere kırk tane ayağa sahip olan bir böcek türü değildir. Bir çok ayağa sahip olduğu için bu böceğe kırkayak adı verilmiştir. 36 ile 400 arasında bacağa sahip olan bir çok türü vardır. Bir kırkayak, birden fazla boğuma sahip bir vücuda sahiptir. Her boğumda iki tane ayağı bulunmaktadır ve uzunlukları üç cm ile on cm arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Kırkayak
Kırkayak - Diplopoda
Kırkayak ot yiyerek yaşamını sürdüren bir canlıdır. Otun yanı sıra çürümüş hayvan kalıntılarını da beslenmek için tüketebilmektedir. Tarlalarda yaşayan kırkayaklar, bitkilerin kök ve gövdelerini yiyerek, tarımla uğraşanlar için büyük sorunlar yaratmaktadırlar. Kırkayaklar genellikle kahverengi ve tonlarında görülürler; ancak bu tüm kırkayakların aynı renge sahip olduğu anlamına gelmemelidir.

Toprak altında ya da taşların altında yaşayan kırkayak, yağış miktarının arttığı dönemlerde yuvaları su ile dolduğundan, insanların yaşadığı mekanlara gelirler ve bir süre buralarda yaşamlarını devam ettirirler. Bu dönem içerisinde kırkayak ile temas eden kişilerin mutlaka temas edilen bölgeyi iyice yıkaması ve temizlemesi gerekmektedir.

Kırkayak, zehirsiz olarak bilinmekle birlikte, zehirli türlerinin olduğu da bilinmektedir. Zehirli bir kırkayak tarafından ısırılma sonucunda, ısırılan bölgede kızarıklık, şişlik gibi belirtiler görülebilmektedir. Böyle bit durum ile karşılaşıldığı zaman mutlaka bir hekime görünülmeli, kırkayak ısırmasından söz edilmelidir.

Kırkayak görünen yerlerde, yetkili ve uzman bir firma tarafından ilaçlama yapılmalı; türlü mecraalardan duyulan ve işe yaramayan yöntemler ile zaman kaybedilmemelidir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes