Sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklar

Sıcak yaz aylarında ve özellikle yazlık mekanlar gibi alanlarda sivrinisineklerle çoğu zaman başımız derttedir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber sivrisinekler daha hızlı bir şekilde ürerler. Kendilerinde taşıdıkları bazı bulaşıcı hastalıkları sebebiyle insan sağlığını tehlikeye sokabilecek ciddi sorunlara yol açabilir. Sivrisineklerde, insanlara ve hayvanlara hastalık yapabilecek birçok virüs bulunmaktadır. Dişi sivrisinekler soylarını devam ettirebilmeleri için ve üreyebilmeleri için kana ihtiyaç duymaktadırlar. İnsan ve hayvanları ısırarak kan emen sivrisinekler, kanını emdiği insan veya hayvanın bünyesinde bulunan mikropları kendi üzerine toplar ve taşır. Daha sonra başka bir canlıyı ısırdığında kendi üzerinde toplamış olduğu mikropları ve hastalıkları o canlıya bulaştırır. Yani sivrisinekler insanları sokup kaşındırmaya sebep olmalarından başka bazı bir takım hastalıklarda bulaştırmaktadır.

Sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklar: 

• Sıtma
• Sarı Humma
• Tifo
• Fil Hastalığı
• Cilt Hastalıkları ve Grip
• Dang Humması gibi mikrop organizmasına sahip hastalıklar yaymaktadır.


Dünya üzerinde sıtma hastalığı yüzünden yılda bir milyondan fazla kişi hayatını kaydetmektedir. Sivrisineklerde hastalığın yayılmasını önlemek için tedbirlerin alınması gerekir. Öncelik olarak ısırılma riskini azaltmalısınız. Sivrisinek kovucuları, pencere ve kapı teli, mümkün olabildiğince de vücudu tamamen örten kıyafetleri tercih etmelisiniz. Bir hastalık belirtisi görüldüğünde üctret gibi sorunlara takılmadan bir an önce tedaviye başlanılmalıdır. Sivrisineklerin üredikleri alanlar yok edilmelidir. Çeşme, su tankı, sarnıç, su kapları, havuz gibi kamu alanları ve eşyaların üzeri örtülmelidir. Çeşme ve kuyu sularının tahliyeleri için iyi bir akım sağlanmalıdır.

Sivrisineklere bağlı hastalıkların taşıdığı 3 ciddi hastalık bulunmaktadır. Bunlar dang humması, sarı humma ve sıtmadır.

Sıtma: Yüksek bir ateş ve titremeye neden olan kan hastalığıdır. Bunun nedeni ise insanları gece ısıran sivrisinekler tarafından bulaşan bir parazittir. Her yıl milyonlarca kişi bu sıtmadan dolayı hayatını kaybetmekte ve milyonlarca kişi de hastalıklı bir şekilde yaşamaktadır. Sıtma hastalığı özellikle hamile kadınlarda, 5 yaşından küçük olan çocuklarda ve AIDS/HIV'liler için oldukça tehlikelidir. Sıtma hastalığının birçoğu tedavi edilebilmektedir. Ancak beyin hastalığı sıtmasına yakalananlar 1 veya 2 gün sonrasında hayatlarını kaybedebilmektedir. Sıtma hastalığına karşın mümkün olduğunca sivrisinekler tarafından ısırılmamak için elinizden geleni yapmalısınız.

Dang Humması: Bu hastalık genellikle yağışın ve sıcaklığın olduğu mevsimlerde görülür. Beyaz noktaları olan siyah sivrisinekler tarafından bulaşan bir virüstür. Bu hastalığa ilk defa yakalananlar, genellikle bol sıvı alımı ve istirahat ile kurtulabilirler. Fakat ikinci bir defa bu hastalığa yakalanmak çok tehlikeli ve ölümcül olabilir. Hastalık baş ağrısı, yüksek ateş, kas ağrısı ve boğaz yanması gibi belirtiler görülür. Kişi kendini çok bitkin, hasta ve halsiz hisseder. Dang hummasını engelleyebilecek herhangi bir aşı veya ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bol sıvı alımı, yatak istirahati, ateş ve ağrıları azaltmak için parasetamol, ibuprofen kullanarak iyileşme sağlanabilir.

Sarı Humma: Ateş, baş ağrısı, bulantı, iştah kaybı ve nabızda yavaşlama belirtileri arasındadır. Bu hastalık iki türlü şekilde sivrisineklerin ısırmasıyla meydana gelir. Bu hastalığa yakalananların birçoğu iyileşebilmektedir. En iyi tedavi bol sıvı alımı ve yatak istirahatidir.

Sivrisineklerden bulaşan hastalıklara yakalanmamak için bundan dolayı insanlar bu konuda bilinçlendirilmeli ve uyarıları dikkate almalıdırlar. Tüm bu hastalıkların başında, sivrisineklerin bulunduğu yataklar yok edilmelidir. Tüm bu böcek ve haşere ilaçlamalarının fazla bir şekilde kullanımı sivrisineklerin direnç kazanmasını sağlayarak ilaçları etkisiz bir hale getirebilir. Haşere ilaçları acil durumlarda sivrisinekleri hızlı bir şekilde kontrol altına alabilmek için önemlidir. Açık mekanlarda sivrisinek kovmaya yarayan losyonlar kullanılmalıdır. Kapalı mekanlarda ise ilaçlama yapılmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes