Evdeki sineklerden kurtulmanın doğal yolları

Kış aylarında ortadan kaybolan sinekler havalar ısınınca evlerimizi tekrar ziyaret etmeye başladılar. Bu canlıların soğuk havalarda nereye kayboldukları merak konusudur. Isıya karşı hassasiyet gösteren sinekler ısının düşmesine olumsuz tepki gösterirler. Kışın yaşama şansları olmaz. Yumurtalarını kuytu köşelere veya toprağa bırakıp ölürler. Havalar ısınınca yumurtalardan çıkan sinekler tekrar evlerimizin misafiri olurlar.

Sineklerden kurtulmanın doğal yollarına bu yazımızda değinmek istiyoruz. Öncelikle fiziksel mücadele önlemlerinden bahsedelim.

Sineklerle mücadelede fiziksel önlemler

Mutfağı iyice temizleyin: Yiyecekleri ortalıktan kaldırın ve kapalı kaplara yerleştirin. Bulaşıkları yemek bittikten hemen sonra yıkayın. Yiyecek artıklarını kapalı çöplere atın.


Çöpleri kapalı tutun: Çöpler mutfakta kaldığı sürece kapalı kovalarda muhafaza edilmelidir. Sinekler çöplere ulaşmamalıdırlar.

Evcil hayvan yemlerini ortalıkta bırakmayın: Evcil hayvanlarının varsa yemlerini açık bir şekilde bırakmayın ve yemediklerini kaldırın. Kuru mamalar bile aç sinekleri çekebilir. Evcil hayvanlarınız sinekleri yiyorlarsa onları ödüllendirin.

Sineklik bulundurun: Ve tabii ki pencerelerde sineklik bulundurmak sinekleri evden uzak tutmanın yollarından biridir.

Sinekleri uzaklaştıran bitkiler

Sinekler bazı bitkilerin kokusunu sevmezler. Bu bitkileri evinizin çevresinde veya cam kenarlarında yetiştirerek sinekleri uzak tutmayı başarabilirsiniz.


Bahçeli bir evde oturuyorsanız kuş kirazı, mürver, defne ağacı, nane, lavanta, hint yağı bitkisi gibi bitkileri bahçenizde bulundurabilirsiniz. Sinekler pelin ve solucan otunu hiç sevmezler. Pencerelere yakın bir yerde ceviz ağacı bulundurulabilir.

Evinizde cam kenarına sardunya, fesleğen ve küçük hint yağı bitkisi koyabilirsiniz. Sinekler bu bitkilerin yaydıkları kokuları sevmezler ve uzaklaşırlar.

Sineklerle beslenen bazı bitkiler var. Evinizde bu bitkileri yetiştirebilirsiniz. Bu tür bitkiler yapışkan bantlara göre daha egzotik görüntü sergileyeceklerdir.


Sineklerden kurtulmak için doğal malzemeler

Sirke: Bir tencereye sirke ekleyip kaynayana kadar ocakta tutun. Sinekler bu kokudan rahatsız olup uzaklaşacaklardır.

Lavanta yağı: Suyu kaynatın ve iki çorba kaşığı suyu bir tabağa alın. İçine bir tatlı kaşığı lavanta yağı ekleyin. Tabağın ortasına bir sünger koyun. Sineklerin uçtukları yerlere koyun. Haftada bir su ve lavanta yağı ilave edin.

Uçucu yağlar: Lavanta dışında sinekler sitronella, okaliptüs, limon, nane gibi kokuları sevmezler.

Pelin otu: Sineklerin sevmediği bir kokudur. Eve ve dolaplara bu otu koyabilirsiniz ama 2 günde bir yenilemeniz veya kaldırmanız gerekir.

Vodka: Nedense sinekler bu kokuyu sevmezler. Çok ucuz bir yöntem sayılmasa da elinizin altında varsa sineklerin bulundukları ortamlara sprey şişesine koyup püskürtebilirsiniz.

Karanfil: Karanfil kokusu da sinekler sevmezler. 10-15 adet karanfil tomurcuğunu bir kaseye koyup mutfakta bulundurun. Karanfil yağı da kullanılabilir. Ayrıca bir limona karanfil saplayıp sinekleri uzak tutmak için yemek masasına konulabilir.

Sinek tuzakları

Sineklerden kurtulmanın doğal yollarından biri de ev yapımı tuzaklar yapmaktır.

Şekerli sinek tuzağı: Şekeri az miktarda su ile karıştırıp bir kavanoza koyun. Kağıttan huni yapıp şekere değmeyecek şekilde kavanozun içine koyun. Sinekler kavanozun içine girip sonra dışarı çıkamayacaklardır.

Küçük sinekler için tuzak: Bir bardağın içine karpuz,kavun veya muz koyun. Bardağı streç film ile kapatın. Streç filmde küçük bir delik açın. Delik çok büyük olmamalı aksi halde sinekler dışarı çıkabilirler.

Sineklerden kurtulmak için lambalı bu yöntemi de kullanabilirsiniz. Akşam cam kenarına bir el feneri veya gece lambası koyun. Işığa giden sinekler pencereden dışarı çıkacaklardır. Pencereleri arkasından hemen kapatın.

Denediğiniz ve işe yarayan yöntemleri bizimle paylaşmayı unutmayın. Bol sineksiz yaz akşamları diliyoruz.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes