Bitlerin bulaştırdıkları hastalıklar

Bitler insanlara bir şekilde bulaştıklarında insanlar utanmaya başlar. Bunun nedeni ise insanlar bitin bulaşmasını temizlenmeme sonucu veya bir pislik sonucu buluştuklarını düşünür. Bitler genellikle temiz yerleri severler. Temizliğin az olduğu yerlerde de yaşamaktadırlar. Hastalık bulaştıran bu bitler ile uğraşmak ve bitleri yok etmek oldukça zor bir durumdur.

Bitler bulaştığı insan veya hayvanın üzerinde asalak olarak yaşarlar. Günde 5 ile 10 defa kadar kan emmektedirler. Bitin bulaştığı insanda sürekli bir kaşıntı, iştahsızlık, halsizlik gibi bir takım etkiler görülmektedir. Hayvanlarda da kaşıntı, iştahsızlık gibi durumlarda görülmektedir. Çünkü bit bulaştığı canlılarda sürekli kan etmektedir ve bu canlıyı yormaktadır.

Bitlerin bulaştırdıkları hastalıklar

Bitin ısırdığı yerde morarma ve iltihaplanma görülür. Bitler yumurtlama yoluyla çoğalmaktadır. Bitler haşere ve pireler gibi sürekli canlıdan canlıya bulaşmaktadır. Bitler her türlü canlı ve tüylü olan canlılar üzerinde bulunmaktadır. Kuş, güvercin, kedi, köpek ve insanlar gibi canlılar üzerinde bulunmaktadır. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde beslenen bu bitler kan emerken o canlıda bulunan mikropları kendi üzerine taşımaktadır. Diğer bir canlıya geçtiğinde ise ondan kan emdiğinde kendinde topladığı hastalık ve mikropları o insan veya hayvana bulaştırmış olur.

Bitler ısırdığı zaman insan derisinde kaşıntı, kızarma, deri yolu akneler, deri dökülmesi gibi durumlar görülür. Ayrıca insanlarda takatsizlik, iştahsızlık, güçsüzlük ve psikolojik olarak davranış bozuklukları da görülebilir. İnsanlarda bit görüldüğü zaman vücut temizlenmeli ve ilaç kullanılmalıdır. Bitlerin bulunduğu alanlar temizlenmeli ve ilaçlanmalıdır. Evdeki elbiseler ve eşyalar da temizlenip ilaçlanmalıdır. Bitler ısırdığı vakit insanların ciddi problemler ile karşılaşmalarına neden olabilir. Bitler ısırdığı zaman belirtiler görülüyorsa bir doktora gidilerek gerekli olan tedavi yapılmalı ve doktorun önerdiği ilaçlar dikkati bir şekilde uygulanarak bitler mutlaka temizlenmelidir.

Dünya üzerinde bitin 3000'in üzerinde birçok türü bulunmaktadır. Bitler şu hastalıkları bulaştırmaktadır:

• Humma mikrobu
• Deri döküntüleri
• İltihaplı ve lezyonlu akneler
• Tüfus mikrobu
• Alerjik rahatsızlıklar
• Deri hastalıkları ve veba gibi hastalıklar bulaştırmaktadır.

Halsizlik ve iştahsızlığa da neden olmaktadırlar. Bitler tifus hastalığını yaydıklarından dolayı oldukça tehlikelidirler. Tifus mikrobu bitin bağırsağında çoğalarak dışkısı ile insanlara bulaşmaktadır. Bitler bulaştığı zaman kontrolü ve temizlenmesi oldukça zordur. Bitlerden kurtulabilmek için bit ilaçlama firmalarından herhangi bir yardım alınabilir. Bit ilacı alırken çok iyi araştırma yapmalı ve iyi bir ilaç almalısınız. Bitlerden kurtulabilmek için kullanılan ilaçlar şu özelliklere sahip olmalıdır: 

1) İnsan vücudunda bulunan bitlerden kurtulabilmek için kullanılan şampuan, losyon ve ilaçların insanlara zararı olmamalıdır.
2) Bitlere karşı kullanılan bu losyon, şampuan ve ilaçlar kokusuz olmalıdır.
3) Bitler için kullanılan bu ilaçlar insan üzerinde bulunan bitlere ve yumurtalara etki etmelidir.
4) Kullanılan bit ilaçları kalıcı bir özelliğe sahip olmalı ve tekrar bir bulaşmayı önlemelidir.
5) Kullanılan ilaçlar kötü kokan ve etrafa bulaşan türden olmamalıdır. Tam tersine parfüm içerikli, güzel kokan parfüm türünde ilaçlar olmalıdır. Bit ilaçlama firmaları tarafından kesinlikle insan sağlığına bir zararı olmayan TSE damgalı bit ilaçları kullanılmalıdır.

Bitler bulunduğu alan ve bit türlerine göre farklı şekillerde ilaçlanmaktadır. Kasık biti ve saç bitlerinde mutlaka bir doktora görülmek gerekir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Vücud biti, kasık biti ve saç bitlerinde kullanılan ilaçlar oldukça birbirinden farklıdır. İlaçların bir yan etkisinin olup olmadığı dikkate alınarak ve incelendikten sonra ilaç kullanılmalıdır. Bitlere ve bulaştırdıkları hastalıklara karşı kesinlikle korumasız kalınmamalı ve bu gibi haşerelere karşı tedbirler alınmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes