Sivrisinek Kaç Gün Yaşar?

Yaz gecelerinin kâbusu olan sivrisinekler insanları ısıran bir sinek türüdür. Bu sinekler çok küçük gibi görünse de hiç de masum canlılar değildir. Isırdığında kaşıntılara ve alerjilere sebep olabilen bu hayvanlar genelde geceleri dışarı çıkarlar. Özellikle ışıklı ortamları tercih eden bu ısırganlar beyaz tenli insan vücutlarını daha çok sevmektedir.


Sivrisinek İle İlgili Bilinmeyenler

- Sivrisinekler uçarken çiftleşen ve yaşamları boyunca neredeyse 3000 yumurta bırakabilen hayvanlardır.
- Dişi sivrisinekler ısırdığı kişinin kanını emerek yumurtlamasını gerçekleştirir.
- Erkeklerin genelde insanları ısırmadığı, bitkilerden aldıkları özsu ile yaşamlarını sürdürdükleri bilinmektedir. Ama bu kesin bir bilgi değildir.
- Bütün sivrisinekler çok hızlı hareket yeteneğine sahip canlılardır. Saniyede 500 kanat çırpabilen, saatte 2,5 km hızla uçan bu böcekleri yakalaması da bu yüzden oldukça zordur.
- Sivrisinekler ısırdıkları bölgeye kan pıhtılaşmasın diye salgı bırakır ve bu salgıda kaşıntıyla birlikte kızarma ve şişmeye neden olmaktadır. Birden fazla sivrisinek ısırmaları hassas kişiler için tehlike yaratabilecek kadar önemli hale gelebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar son ucu küçük ısırıklar büyük sorunlara dönüşebilir.
- Sivrisinek hedefini olağanüstü bir biçimde belirler: ısıracağı insanın ya da hayvanın yaydığı kızılötesi ışınları algılar ve hedefine doğru ilerler. Çok küçük canlılar olduklarından ısırıklar çoğu zaman hissedilmese de kaşıntılarla kendisini gösterebilmektedir.
- Bu sivrisinekler aynı zamanda kişiden kişiye dolaştığından üzerinde mikrop barındıran hayvanlardır. Ama bu mikrop diğer rutubet böceklerine oranla daha az olmaktadır.

Sivrisineklerin Yaşam Süresi
- Sivrisineklerin erkek ve dişileri farklı uzunlukta yaşamaktadır ve bir yaşama 12 nesil sığdırabildikleri bilinen bilgiler arasındadır.
- Erkek sivrisinekler 2 – 3 gün gibi kısa ömre sahiptirler. Bunun nedeni yumurtlayamamaları ve kan emmemeleri olabilir.
- Dişi sinekler ise 60 – 90 gün gibi uzun bir yaşam süresine sahiptirler.

Yazıyı Paylaş:

2 yorum :

  1. Kasıma geliyoruz ekim 26 hala sivrisinek sokuyor bizi bizden etti öfkeden zihnim kaynıyor!

    YanıtlaSil
  2. Kim diyo ya 2 3 ay yaşıyor diye 5 aydır kovaliyorum hâlâ var bitmediler

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes