Akrep neye gelmez?

Bu eklembacaklılar sınıfından akrebin aslında 1750’den fazla türü olduğunu biliyor musunuz? Neyse ki ülkemizde sadece 23 türü bulunuyormuş. Neyse ki diyoruz, çünkü akrep, zehirli canlılardan biridir. Genelde nemli ve sıcak bölgelerde yaşarlar ve vücutları sert bir tabaka ile örtülüdür. Zehirli iğnesi, kıvrık ve kalkık duran kuyruğundadır. Kendini tehlikede gördüğü anda ısırır.

Akrep neye gelmez?

Akrepler dayanıklı canlılardır ve ortalama beş yıl kadar yaşarlar. Ancak akreplerin en önemli özelliği yumurtalamasıdır. Doğurarak çoğalırlar. Aslında böcekler genelde yumurta ile çoğalırlar ve yumurtalar yok edildiğinde üremeleri engellenmiş olur. Ancak akreplerden kurtulmanın yolu kolay değildir. Sürekli yer değiştirirler. Çoğunlukla da duvar yarıklarında, taşların altlarında, odunluklarda, moloz yığınları arasında yuvalanırlar. Eve giren akrep yatak, yorgan arasına bile saklanabilir. Hatta ayakkabı terlik içine bile saklanabilir.

Akreplerin çiftleşmeleri erkek açısından oldukça tehlikeliymiş. Akreplerin yamyam olduğu söyleniyor. Çiftleşmeye yeltenen erkek, dişi tarafından yenebiliyormuş. Bu yüzden de çiftleşmeyi başaran erkek hızla kaçarmış dişinin yanından.

Peki bu kadar ısırmasından ve zehrinden bahsettik de nasıl kurtulacağız bu akreplerden?

En basitinden tavuk ve kedi beslemek bir çözümdür. Bu evcil hayvanlar akrepleri yiyebilir. Böylece bahçede ve evde etkili olabilirler. Bu arada Afrika’daki mirketler akrep yakalama ustasıymış. Ancak bu doğal yetenekleri değilmiş. Bilim adamları araştırmış ve mirketlerin, bu özelliği eğitilerek edindiklerini keşfetmiş.

Akreplerden kurtulmak için en etkili yollardan biri ilaçlamadır. Eczanelerden alınacak ilaçlarla bile bu yapılabilir.

Ama tabi akreplerin temiz yerlerle işi olmaz. Bu nedenle bulunulan yeri temiz tutmak da en iyi çözüm. Çöplerin biriktirilmemesi, duvarlardaki çatlakların kapatılması, boru girişlerinin açık bırakılmaması önemli.

Bu arada son bir bilgi: Uzakdoğu'da kızartılarak yeniliyormuş.

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

  1. Toz naftalin ve toz kukurt karistirip akrep ve yilanlarin gezdigi yerlere veya esiklerere serpin yilan ve akrep gelmez deneyin

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes