Karasinek (Musca Domestıca)

İki kanatlılar ailesinden 5 – 10 mm arasında boylara sahip genelde siyah ve tonlarında olan bir böcek türüdür. Karasinekler yerleşim bölgelerinde bulunurlar, yerleşim bölgelerindeki sineklerin neredeyse %80 kadarını oluştururlar. Bu sinekler insanın yaşadığı her yerde var olabileceğinden soğuk ya da sıcak iklim gibi bir unsur aramazlar.

Bütün uçucu böcekler arasında en üstün uçma yeteneğine ve arka kanatlarının değişimiyle en büyük dengeye sahip olan tek böcektir. Beslenme alanı da çok geniş olduğundan insanla bağlantılı olan her yere kısa zamanda ulaşırlar. Karasinekler genelde çöplerin çevresinde bulunurlar. Çünkü gıda ya da hayvansal her türlü atığı tüketebilme özelliğine sahiptirler.

Karasinek ( Musca Domestıca )

Karasinek ve Bulaştırdığı Hastalıklar

Karasinekler çöplerin çevresinde bulunmaları, çöpten beslenmeleri ve çokça dışkı bırakmaları yüzünden insanın vücudunda oldukça çeşitli ve şiddetli hastalıklara neden olabilmektedirler. Çünkü her gittiği yerden aldığı mikrobu vücudunda taşır ve taşıdığı mikrobu insanlara bulaştırmada oldukça ustadır.

Kolera, diyare, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıdasal zehirlenmeler, salmonelloz ve verem bulaştırdığı hastalıklardan yalnızca birkaçıdır. Bu sineklerden korunmak için evin çok temiz tutulması ve atıkların yerleşim birimlerinden uzaklara, ağzı kapalı bir biçimde bırakılması gerekmektedir.

Karasinekler Nasıl Çoğalır?

Karasinekler yumurtlayarak çoğalan uçucu böceklerdir. Yumurtalarını yine beslendikleri gibi pis olan dışkılara, çöplere, özellikle bunların bulunduğu sıcak ve nemli bölgelere bırakarak gelişmelerini sağlarlar. Zaten karasineklerin yumurtaları çok kısa sürede çatlayıp yeni bir sinek meydana getirdiklerinden oldukça hızlı çoğalmaktadırlar. Yumurtaların çatlama süresi bazen 1 gün bazen de 1 günden bile daha kısa zamanda gerçekleşir. Bu çatlamam süresi ortamın sıcaklığına ve nemine bağlı olarak kısalmaktadır.

Yumurtadan çıkan karasinekler ilk olarak larva evresini yaşarlar. 2 hafta kadar süren bu larva süresinden sonra 2. Aşama olan pupa evresi başlar ve pupa evresine giren sinek birkaç gün sonra kanatlı bir böcek halini alır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes