Sıçrayan Böcek Türleri

Böceklerin bazısı uçarak, bazısı yürüyerek bazıları da sıçrayarak hareket eder. Neredeyse her familyaya ait bir sıçrayan böcek türü bulunmaktadır. En çok tanınan sıçrayan böcekler çekirgeler, pireler, sıçrayan örümcekler vb. gibi böceklerdir. Bu böceklerin bacak kasları kendilerini çok yükseklere sıçratabilecek kadar gelişmiş ve yeterli uzunluktadır. Bu böceklerin beslenme biçimi yine böceklerin türüne göre değişmektedir.

Genel olarak böceklerin tehlikeli olduğu söylenemeyeceği gibi genel bir tanım da yapılamaz. Bu böcekleri tanımak için tek tek incelemek gerekmektedir.

Sıçrayan Böcek Türleri

Halk Arasında En Çok Bilinen Sıçrayan Böcek: Çekirge

Çekirgeler düz kanatlılar familyasına ait sıçrayan bir böcek türüdür. Bu çekirgelerin boyutları 2 cm’den 20cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Tarım bakımından oldukça sıkıntı çekilen bir böcektir. Çöllere yakın yerlerde yapılan tarımda en çok problem olan böcek çekirgedir.

Göç ederek yaşamlarını devam ettiren bu böcekler sürü halinde hareket ettiklerinde oldukça tehlikeli ve zarar verici olabilmektedirler. Ayrıca sürü halindeki çekirgeler yumurtalarını da aynı yerlere bırakacağından zarar tekrarlanacaktır. Yumurtlamadan sonra ölen bu kalabalık sürü kaldığı yerde ciddi hastalıklara yol açabilecektir.

Çekirgeleri öldürmede kişisel mücadeleler: sıcak su dökme, yumurtalarını yakma, silindirle yerdeki çekirgeleri ezme gibi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir.

Sıçrayan Örümcekler

Bu örümcekler kalın, kuvvetli ve uzun bacaklarıyla tanınan hayvanlardır. Sıçrayarak avlanır ve beslenirler, bu faaliyetlerini sıcak havalarda daha da aktif hale getireceklerdir. 8 gözü bulunan sıçrayan örümcekler dikdörtgen ya da kare şekilli ve 4 gözü oldukça iri olan böceklerdendir. Bu gözleri ile diğer örümcek türlerinden kolayca ayrılıp fark edilebilirler.

Yaşam alanları tropikal iklimlerden dağlara kadar oldukça geniştir. Ülkemizde de bilinen 86 türü ile faaliyet gösteren bu örümcek türleri sıçrayan böcekler arasında en önemlilerindendir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes