Hamam Böceği Hangi Hastalıkları Bulaştırır?

Hamam böceği dünyanın her yerinde bulunabilen, yaşayabilen, genelde hepçil hayvan türleridir. Tek yaşayamadıkları yerler kutuplar ve 2000 metre yüksekliklerin üstüdür. Bu yüzden herkesçe aşinalık bulunan hamam böceklerinin en çok bilinen böceklerden olması da kaçınılmaz olmaktadır.

Yaşam Alanları ve Biçimleri

Her alana uyum sağlayıp yaşayabilmesine rağmen en çok sıcak ve nemli ortamlarda ortaya çıkmaktadır.  Birbirlerine bıraktıkları salgılar ile yuvalarının yolunu bulmalarını sağladıklarından bir hamam böceğinin yalnız olduğunu düşünmek doğru bir davranış olmayacaktır. Bu sayede dokunsal ve kimyasal iletişim kurabilen sayılı böcek türlerindendir.

Hamam Böceği Hangi Hastalıkları Bulaştırır?

Sürü halinde bulunan bu böceklerde dayanışma işlemi oldukça yüksektir. Bu yüzden yok edilme işlemleri bazen sonuç vermemektedir. Bu dayanışmaya bir de 1 ay kadar gibi bir süre aç yaşadıkları düşünülürse bu böceklerden korkmak gerekecektir.

Yalnızca zamk yiyerek yaşamaları, su altında yarım saat kadar ölmeden yaşamaları ve radyasyona insandan çok daha fazla dayanıklı olmaları bu böceklerin dayanıklılığını gözler önüne sermektedir. Ayrıca başı olmadan da yaşayabilen bu böceklerin beyinleri ayak kısmında bulunur.

Bulaştırdığı Hastalıklar

Bu böcekler çok fazla ve pis yerlerde dolaştıklarından dolayı çeşitli hastalıkları insanlara bulaştırabilmektedirler.  Taşıyıcı olmalarının yanı sıra bu hastalıkları vücutlarında taşıyan böcekler bu yüzden insanlar için zararlı olmaktadırlar.

Kolera, tifo, verem, basilin gibi hastalıkların yayılmasına katkı sağlayan ve bu hastalıkları bünyelerinde barındıran zararlı böceklerdir. Hastalıklardan korunmak ve bu böceklerden korunmak için 3 aşama yeterlidir:
- Hamam böceklerinin yuvası olan duvar çatlakları ve bunun benzeri yerler kapatılmalıdır, su ile tamponlanmalıdır.
- Çöplerin ağzı kapalı, gıdaların bulunduğu yerler sağlıklı ve kapalı olmalıdır. Bu sayede çöpte böcek türemez, gıdalara ulaşmaz.
- Hamam böceği görüldüğünde kişisel mücadele yerine ilaçlara başvurmak en kısa çözüm olacaktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes