Kın Kanatlılar (Coleoptera)

Bilinen en kalabalık böcek türü olan kın kanatlıların yaklaşık 300 – 350 bin türü bulunmaktadır. Çok küçük boyutlu olan bu böcekler 1 mm.den 15 cm.e kadar uzayabilmektedir. Yaşadıkları ortama uyum sağlamaları bakımından boyutları farklılık göstermektedir.

Yapısı ve Özellikleri

En büyük ortak noktaları sırtlarındaki sert, kalın ve kanat şeklindeki örtüleri olarak göze çarpar. Bunun dışında renk ve yapı olarak farklılıkları bulunmaktadır. Isıran ağızları, çiğneyici çene yapıları ve antenleri genel de hepsinde bulunan ama türüne göre farklılık gösterebilen özellikleridir.

En büyük farklarından birisi bu böcekler gözleri olanlar takımında olmasına rağmen mağara da yaşayan kın kanatlıların gözlerinin olmamasıdır. Adı üstünde kın kanatlıların çok ince kanatlarının yanında bir de arka kanatları bulunur ve uçma işlemi arka kanatlar sayesinde gerçekleştirirler. Uçmadıkları zamanlarda ise kanatlarını gizlemek gibi bir özelliğe sahiptirler.

Kın Kanatlılar (Coleoptera)

Yırtıcı türlerinin bol olduğu kın kanatlıların besin alanı oldukça geniştir. Neredeyse doğadaki bütün hayvan ve bitkileri yiyebilmektedirler. Tabi ki beslenme türleri de böceğin türlerine göre çeşitlilik gösteren yapıdadır.

Nasıl Yayılırlar, Nerede Yaşarlar?

Kın kanatlılar toprağın bulunduğu her yerde yaşama gibi bir özelliğe sahiptirler. Ayrıca suda yaşayan türleri de mevcuttur. Bazı türlerinin gelişmelerini suda tamamladığı gözlenmekle birlikte toprak altında yaşayan türlerinin de yaşamları boyunca toprak üstüne ihtiyaç duymadıkça çıkmadığı gözlenmiştir.

Bunun yanında mağaralarda yaşayan gözsüz kın kanatlılar, buzullarda yaşayan kın kanatlı türleri, kutuplardaki adalarda yaşayan ve çöllerde yaşayan kın kanatlılar da oldukça yaygın gözlenen türleridir. Bir tek açık denizlerde ve sürekli karla kaplı yerlerde gözlenemeyen kın kanatlıların en büyük yaşam alanı yine toprak üstü olmaktadır.

Bitki ve hayvanlar âleminin en geniş ve en büyük familyası yine kın kanatlılardır ve cepkenli böcekgiller olarak adlandırılırlar.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes