Banyo böceği

Hamam böcekleri hep bilinir. Omurgasız canlılar grubundan olan bu küçük canlılar çok pis görünürler. Birçok iklim şartlarına dayanıklı olduklarından hamam böcekleri, dünyanın birçok yerinde yaşar. Sadece iki bin metreden daha yüksek yerlerde ve kutup bölgelerinde yaşayamazlar. Yaklaşık beş bin türü varmış.

Bazı hamam böceği türleri bir şey yemeden bir ay kadar yaşıyormuş. Su altında yarım saat kalabiliyormuş. Radyasyona insanlarda on beş kata kadar daha dayanıklı olabiliyormuş. Kafası olmadan iki hafta yaşayabilirmiş çünkü beyinleri ayaklarındaymış. Başsız kalınca beslenemeyeceği için en fazla iki hafta yaşarmış.Bazı organları kopsa bile bir süre daha yaşamaya devam edebiliyormuş.

Bugün banyo böcekleri denilince başta bu hamam böcekleri kastediliyor. Bunun dışında banyoda karşımıza çıkan gümüş böceği, tespih böceği, kalorifer böceği ve karafatma gibi bütün böceklere topluca banyo böceği deniyor.

Banyo böceği

Banyo böceklerinin ortak özellikleri, nemli ve karanlık yerleri sevmeleri, gündüz dolaşmamaları, gece beslenmeleri, su giderleri, kalorifer boruları, dolap arkaları, fayans aralıkları gibi yerlerde yuvalanmalarıdır. Çok hızlı şekilde ve çok sayıda ürerler. Tehlikeyi hissettikleri anda hızlı hareket ederler ve saklanırlar. Kanatları olmadığından uçmazlar.

Banyo böcekleri insanları ısırmazlar. Bu nedenle de doğrudan zararları yoktur. Ancak beslenmek için dolaşırken gıdalar üzerine salya ve dışkı bıraktıkları için çeşitli hastalıklara yol açabilirler. Güçlü ayak yapısına sahip olan banyo böcekleri, çok çabuk hareket eder. Bir gecede on katlı bir binayı bile dolaşabilirlermiş.

Banyo böcekleri dayanıklı bir yapıya sahiptir. Basit yöntemlerle mücadele etmek yetersiz kalır. Banyo böceklerinden kurtulmak için bilinçli ilaçlama yapılmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes