Çoğalmak için kanımızı içiyorlar

Zorla kanımızla besleniyorlar sivrisinekler. Biz gönüllü olmasak bile onlara kan vermemiz gerekiyor. Sivrisineklere tropikal ülkelerden Arktika'ya kadar çoğunlukla nemli olmak üzere her yerde rastlanıyor.

sivrisinekler

Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre Türkiye'de bilinen 54 sivrisinek türüne 8 yeni tür daha eklenmiştir.

Vücudu dikdörtgen (3-10 mm), kafası küçük, ayakları ince ve uzundur. Ağzı hortum şeklindedir. Bıyıkları 15 bölümlüdür. Kanatları dar ve 10 damarlıdır. Yumurtalarını suya koyuyorlar. Larvaları suda yüzen ilkel hayvanlar, bakteri ve yosunla beslenir. Erkekleri yetkin hale geldikten sonra, esasen çiçek suyu ile beslenir. Dişileri hayvan ve insanların kanını emer.

Sivrisineklerin çoğu insana saldırmaz. Sivrisinek türlerinin insan kanı emerek yaşayanlarının yalnız dişileri kan emer. Dişiler de insanların kanlarını kendi yumurtalarını üretebilmek için protein sağlayabilmek amacıyla içerler.

Modern bilim sivrisineğin aşağıdaki özelliklerini keşfetmiştir :

-  Kafa bölgesinde 100 gözü, ağzında 48 dişi, vücudunda 3 kalbi, hortumunda her biri özel fonksiyon taşıyan 6 adet bıçağı ve her iki tarafında 3 kanadı var.
- Karanlıkta insan cildinin rengini kolayca görebilmesi için onu mor renge dönüştüren özel organa sahip olmaktadır.
- Kanı çözümlemesi için (kendisine gerekli olup olmadığını belirlemesi için) özel organa sahiptir. Her türlü kanı içemez.
- Kanın hortum boyunca kolayca hareket etmesi için onu sıvılaştıran özel organa sahiptir.
- Donatıldığı koku alma organı sayesinde 60 km mesafeden insan terinin kokusunu hisseder.
- Sivrisinek kan emeceği yeri insan hissetmeden uyuşturmak için özel organa sahiptir. İnsanlar kanı emliriken bir şeyin onu soktuğunu zannediyorlar.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes