Kulağa kaçan

İngilizce adı earwig olan ve ülkemizde iftiraya uğramış bir böcek türüdür, Kıskaç böceği denildiğinde kolayca gözünüzde canlanabilecek kulağa kaçan ülkemizde de sık sık karşımıza çıkabilecek fakat sanıldığının aksine insanlarla bir derdi olmayan böcektir. Sanıldığı gibi insanların kulağına girme gibi bir derdi yoktur, insanları ısırma amacı yoktur yalnızca kendisinden daha küçük böcekleri ve çeşitli otçul ürünleri yemektedir.

Kulağa kaçan
Kulağakaçan (Kulak böceği) - Forficula auricularia
Halk arasında kulak böceği, saçkıran gibi isimleri de bulunan kulağa kaçan kendisini çok fazla tehlikede hissettiği an kıskacını kullanacağı ileri sürülse de kıskacını genellikle tırmanmak için kullanmaktadır. Genellikle geceleri aktif olan kulağa kaçan utangaç bir böcek türüdür. Bu böcek hakkında hurafeler öylesine gelişmiş ve yayılmıştır ki aradığınızda kulaktan zeytinyağı, alkol gibi maddeler dökülerek ya da ışık tutularak çıkarılacağına dair yöntemler bile sık sık karşımıza çıkabilmektedir. Hâlbuki büyük kulakları sayesinde earwig yani kulak böceği adını almış böcek tamamen yanlış çeviri ve çocuklarını terbiye etmek için korkutma yöntemini kullanan anne hurafelerinin kurbanıdır.

Kulağa kaçan böceğinin ürkütücü bir isme veya görünüme sahip olduğu herkes tarafından kabul edilebilir fakat böceğin zarar verdiği şeyler genellikle meyve, sebze veya bitkilerdir yine de halkımız tarafından kulağa kaçan, çatal avrat veya dul karı iğnesi gibi isimlendirilmekten kaçamamıştır. Yine de doğal bir ortamda yani bahçenizde faydası olan bir böcektir, belki de gözle fark etmediğiniz ufak ve zararlı böcekleri yer, yine de yaptığınız ilaçlamalar sayesinde yiyeceği böcekler ölünce sebze ve meyvelerinize musallat olabilmektedir. Evde ise ilaçla kurtulmak durumundasınız fakat kulağa kaçan bahçenizdeyse ve doğal olarak kurtulmak istiyorsanız da bahçenize birkaç tavuk alabilirsiniz, kulağa kaçan daha ufak böcekleri tavuklarda kulağa kaçanları avlamaktadır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes