Çıyan

Çiyan, çoğunlukla görüntüsünden dolayı kırkayak ile karıştırılan; ancak yapısal olarak kırkayaktan farklı olan bir canlı türüdür.

İnsanları ısırdığı bilinen çiyan, bilindiği gibi ısırır; ancak dişleri oldukça küçük olduğu için genellikle derinin altına geçiremez. Dişlerinin deri altına geçmemesi, ısırığı zararsız kılmamaktadır. Isırıldıktan sonra, çiyan nereyi ısırdıysa oraya hemen buz uygulanmalıdır. Aynı zamanda çiyanın şah damar ve gözlerden uzak tutulması, önlem olarak büyük önem taşımaktadır.

Çiyan
Çıyan - Chilopoda
Çiyan, etçil bir canlı olup akrepleri, diğer böcekleri ve örümcekleri yiyerek yaşamını sürdürmektedir. İnsan gıdalarının bir çoğunu yemediği için, gıdalara teması ile mikrop bulaştırmak dışında insanlara bir zarar vermemektedirler. Ancak az önce bahsedildiği gibi çiyan ısırması oldukça zararlı olabilmekte; çiyan tarafından ısırılan bölgede şişme, kaşınma, alerjik belirtiler gözlemlenebilmektedir. Aşırı bir durumda mutlaka hekime gidilerek çiyan soktuğu belirtilmelidir.

Çiyan, genellikle gece hareket eder ve bir çok böcek gibi hızla üreyebilir. Bir defada onlarca yumurta bırakır ve bu sayede hızlı bir şekilde yumurta bıraktığı alanlarda yayılabilir. Genellikle evlerde kapıların iç kısımlarında, bodrumlarda ve garajlarda görünen çiyan, çoğunlukla kahverengi ve tonlarındadır. Uzunlukları konusunda net bir bilgi yoktur; çünkü birkaç cm olan çiyan da vardır, 12 cm uzunluğunda olan çiyan da vardır.

Çiyan görülen bir mekanda, mutlaka uzman bir ekip tarafından bilinçli bir biçimde ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamanın ehil kişilerce yapılmaması ya da ilaçlama yapılmadan sorunun çözülmeye çalışılması; mekanlarda daha fazla çiyan görülmesi ile sonuçlanacaktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes