Tespih böceği

Tespih böceği karada ve denizde yaşayan türleri, olan kabuklu hayvanlar sınıfındadır. Kabuğu parçalardan yani katlardan oluşur ve bu parçalar arasında elastik bir deri bulunur. Yani kabuk parçaları üst üste gelerek esneklik sağlayabilir, bu sayede tespih böceği bilye gibi olabilir yani top halini alabilmektedir. Korunma hamlesi olarak top şekli alan ve sert kabuğuyla tehlikelerden korunmayı amaçlayan böceğin bu hamlesiyle girdiği şeklin tespih boncuğunu andırması nedeniyle halk arasında tespih böceği adını almıştır, aslında zoolojide yani hayvan biliminde bilinen adı Isopoda’dır. Halk arasında ayrıca "top böceği" olarak da bilinmektedir.

Tespih böceği
Tespih böceği - Isopoda
Bu böcek türüne nemli bölgelerde daha sık rastlanır fakat hemen her iklimde karşılaşılabilmektedir. Ev içerisinde düşünülürse genellikle tuvalet, mutfak veya banyo gibi nemli ortamlarda bulunur. Tespih böceği karada yaşayan kabuklu hayvan olarak diğer böcek türlerinden farklılaşır. İnsanları ısırmaz ya da doğrudan zarar vermez ot ile beslenen bir hayvandır fakat meyve ve sebzelere salya veya dışkılama yoluyla kalıntı bırakabilir. Bu kalıntılar sebze veya meyve aracılığıyla insanlara geçtiğinde hastalık bulaştırabilir o nedenle meyve sebzelerde temizliğe dikkat ederek tespih böceği tarafından gelecek zararlardan kolaylıkla korunmak mümkündür.

Tespih böceğinin ortalama on bin türü bulunsa da genellikle boyları iki veya üç santim arasındadır fakat boyutları yaşadıkları bölgeye göre zamanla mutasyona uğramış olabilir. Yani verimli topraklarda yaşayan daha fazla besin alabilen tespih böcekleri daha iri olabilirken kurak ve iklim olarak kendilerine uygun olmayan bölgelerde yaşayan tespih böceği ise daha ufak olabilir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes