Sinek Yiyen Etobur Bitkiler

Etobur bitkiler farklı yollar ile yörelerine yaklaşan sinek ve böcekleri içlerine alarak sindirirler. Organları olmadığı halde etle beslenebilme yeteneğine sahip bu bitkiler oldukça ilgi çekicidir. Görünüşleri ve beslenme şekilleri ile fark yaratan bu bitkilerin çeşitleri ve özellikleri de farklılıklar göstermektedir.

Etobur Bitkiler Nerelerde Yaşar?
Etobur bitkiler Çoğunlukla bataklık kenarlarında toprak ve suyun az bulunduğu alanlarda yaşarlar. Aynı zamanda kayalıklarda ve nehir kenarlarında yaşayabilen etobur bitkiler de bulunmaktadır. Bu bitkiler ihtiyaç duydukları proteini sinek ve böcek gibi haşereleri yiyerek sağlarlar.

Etobur Bitkilerin Özellikleri Nelerdir?
Bu bitkiler genellikle güzel bir görünüşe ve hoş bir kokuya sahiptir. Bu sayede sinekleri kendilerine kolayca çekebilirler. Birçok yaşamsal ihtiyaçlarını sineklerden karşılarlar. Protein, azot, fosfor ve kalsiyum gibi gereksinimlerini karşılamak için bulundukları bölgeye uyum sağlayarak değişime uğramışlardır. Sinekler veya böcekler olmadan yaşamlarını sürdürmeleri mümkün değildir.

Etobur Bitki Çeşitleri Nelerdir?
Birçok farklı etobur bitki bulunmaktadır. Özellikleri ve renklerine göre farklı isimler almışlardır. Bu farklılaşmanın nedeni ise adapte olunan ortamların farklılaşmadır. Örneğin sinekkapan bitkisi olarak bilinen bir çiçek yapraklarını son derece hızlı bir biçimde açıp kapayarak sinekleri yakalamasıyla bilinen ünlü bir etoburdur. Bataklık çevrelerinde yaşayan bu bitki çok hızlı uçma yeteneğine sahip sinekleri bile yakalayabilir. Bu yeteneğinin nereden geldiği bilim adamları tarafından hala araştırılmaktadır.


Bir diğer etobur bitki çeşidi ise güneş güldür. Güzel bir görüntüsü bulunan bu bitki sinekkapanın aksine sineği içine almaz. Yapraklarının salgıladığı bir madde sayesinde sineğin üzerine yapışmasını sağlayarak sineği bu noktada sindirir ve besin ihtiyaçlarını karşılar.



Su İbriği bitkisi ise etobur bitkiler arasında sindirim sıvıları nedeni ile en etkili olanlarından biridir. Boru şeklindeki formları sayesinde içlerindeki sıvıyı taşırlar. Güzel bir görüntüsü ve hoş bir kokusu olan bu bitki sineğin kendisine yaklaşmasını sağladıktan sonra etkili sindirim salgısı ile sineği yavaş yavaş içine çekere içinde eritir. 

Bu şekilde kolayca sineklerden azot ve protein alabilir. Su ibriği bitkisinin salgısının bileşenleri ise hala tam olarak bilinmemektedir. 

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes