Kenelerin bulaştırdığı hastalıklar

Sıcak yaz aylarında ortaya çıkan keneler birçok hastalık bulaştırmaktadır. Kenelerin bu kadar tehlikeli olmasına sebep olan Kırım Kongo Kanama Ateş virüsüdür. Keneler kan emerek beslenir. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde bulunabilir. Yeşil yüksek otlu alanlarda ve çalılık gibi alanlarda bulunan bu keneler beslenmek için insanları ısırabilir. Kan emdikten sonra ayrıldığında bir sıvı salgılar ve hastalıklara neden olabilecek bakteri ve virüsleri canlılara bulaştırır. Kene kan emmeye başlarken ağız kısmında bulunan hortumu cilt içine sokar ve doyana kadar da çıkartmaz.

Keneler yoluyla bulaşabilen hastalıklar: 

* Kırım Kongo Kanama Ateşi (KKKA)
* Lyme-Borreliose Hastalığı
* Babesiose
* Lekeli Humma
* (FSME) Erken yaz beyin iltihap hastalığı
* Ehrlichiose

Kenelerin bulaştırdığı hastalıklar


Ender görülen hastalıklar 

Nadir görülen ve keneler yoluyla bulaşan hastalıklar:

* Hindistan orman hastalığı
* Roky Dağı Lekeler Humması
* Colarodo kene ateşi
* Heartwater
* Güney Afrika Lekeler Humması

1) Kırım Kongo Kanama Ateşi (KKKA): Hastalığa bu virüs sebep olmaktadır. Kene keçilerin, koyunların, develerin veya tavşanların derilerinde yuva yaparlar. Bulaştırdığı virüsü hayvanların kanı ile almaktadır. Kene insanları ısırdığında kendisinde bulunan virüsü kan yolu ile aktarır. Bu virüs kanda pıhtılaşmayı engellediğinden kan kusmaya, bağırsak kanamalarına ve iç kanamalara neden olur. Bu hastalığa yakalananlar ölebilmektedir. Bu virüse karşı herhangi bir aşı bulunmaktadır.

2) (FSME) Erken yaz beyin iltihap Hastalığı: Hastalığa FSME virüsleri sebep olmaktadır. Virüs insanların merkezi sinir sistemine saldırmaktadır. Virüs keneler tarafından insanlara bulaşmaktadır. Keçi veya ineklerden sterilize edilmemiş olan sütlerden de geçtiği nadir olarak görülmüştür. Bu hastalığın ağır sonuçlara veya ölümlere neden olduğu bugüne kadar görülmemiştir. Hastalık yaş ilerlemesiyle ağır seyretmektedir. Yaşınız ne kadar büyükse hastalığın sonucuda okadar ağır olmaktadır.

3) Babesiose Hastalığı: Hastalık daha çok Akdeniz havzasında ağırlık gösterip ortaya çıkmaktadır. Belirtileri kas ağrıları, ateş ve yorgunluktur. İnsanlarda nadir olarak görülen bir hastalıktır. Köpeklerde ve sığırlarda fazla görülmektedir. Alyuvarları tahrip eden parazitler hayvanların ölmesine sebep olmaktadır.

4) Lyme-Borroliose Hastalığı: Hastalığa spiral şeklindeki bir bakteri sebep olmaktadır. Keneler tarafından bulaşan bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri başka hastalıklarda da birçok benzer belirtisi olduğundan teşhis koymak çok zordur. Kene ne kadar çok hızlı vücuttan çıkarılırsa hastalığa yakalanmak riskide o kadar az olacaktır. Hastalığa karşı herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

5) Ehrlichiose: Hastalık keneler tarafından bir bakteri yoluyla bulaşır. Baş ağrısı, ateş, bulantı vekas ağrıları gibi belirtileri diğer hastalıkların belirtileriyle ortak olduğundan hastalığın anlaşılması karışık bir durumdur.

6) Rickettsiose Lekeli Humma Hastalığı: Hastalık adını Akdeniz havzasından almaktadır. Keneler bu hastalığın çeşitli türlerini bünyelerinde taşımaktadır. Hastalığa bir parazit neden olmaktadır.

Kene ısırıklardan korunmak için şu önerileri dikkate almalısınız. Özellikle bahar ve yaz aylarında çimler uzun otlar ve çalılıkların bulunduğu alanlarda vücudunuz açık bir şekilde dolaşmayın. Açık renklerde kıyafetler giyerek kenelerin üzerinizde olup olmadığını görebilirsiniz. Piknik veya açık bir araziye çıktığınız vakit kapalı ayakkabı, bacaklarınızı ve kollarınızı örten kıyafetleri tercih etmelisiniz.

Böcek kovucu losyon ve ilaçlar vücutlarınıza sürerek veya elbiselerinize sıkarak keneleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Kene vücudunuza yapıştığında keneyi çıkartırken fazla zorlamamalısınız. Kibrit veya sigara ile yakmamalı, üzerine alkol, kimyasal maddeler ve kolonya uygulanmamalıdır. Keneyi kendiniz çıkartmamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek uzman kişiler tarafından çıkartılmalıdır. Forceps yada cımbız kullanılarak kenenin deriye en yakın olan yerinden yakalayıp dikkatli ve yavaş bir şekilde çıkartmalısınız. Kenenin ısırdığı bölgeyi antiseptik ile temizleyerek ellerinizi yıkayın.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes