Yılan sokması ilk yardımı

Yılan sokması yani ısırması sonrasında acaba yılan zehirli mi zehirsiz mi diye tereddüte düşülmemelidir. Her iki durumda da ısırılan kişiye sanki yılan zehirliymiş gibi ilk yardım uygulanması şarttır. Peki böyle bir durumla karşılaşıldığında ne yapılmalıdır?

- Her şeyden önce yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmemeli ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

- Isırılan kişinin sakinleştirilmesi ve rahat ettirilmesi önemlidir.

- Özellikle yılanın ısırdığı bölge hareketsiz bırakılmalıdır.

- Eğer yılan yaralıyı kolundan veya bacağından ısırdıysa ısırığın altına ve üstüne 1-2 parmak genişliği olan sıkan bantların yerleştirilmesi gerekir.


- Eğer yılan yaralıyı elinden ya da ayağından ısırmışsa, bu durumda bilek üstüne tek bir bandaj uygulanması yeterli gelir.

- Isırılan bölgede şişme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bölge şişmişse bandajlar şişmenin bittiği yere, şişmemişse 2-3 cm. uzağa yerleştirilmelidir.

- Yılan tarafından ısırılan bölgeye buz torbası koyulmalıdır. (bölge dondurulmaz yalnızca soğutulur) Ancak buz cilde doğrudan temas ettirilmemelidir. Ayrıca, buz bölgeye sarılmamalıdır.

- Yanlış bir uygulama zehri emmek veya ısırılan bölgeyi keserek açmaktır. Özellikle zehrin emilmesi durumunda ağızda bir yara varsa zehirlenme ortaya çıkabilir.

- Yılan sokan bölgeye merhem sürülmemelidir. Bu bölgenin sabunlu su ile temizlenmesi uygun olacaktır.

- Yaralının yüzük, saat ve diğer takıları varsa çıkarılmalıdır.

Yukarıda yılan sokması durumunda uygulanması gerekenlerden bahsettik. Böyle istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için yılan ısırmalarına karşı önlem almak önemlidir.

Yılan ısırmalarından korunma

- Elleri yılanların güneşlenebilecekleri düz kayaların çıkıntılarından uzakta tutmak gerekir.

- Kaya oyuklarına, alt kısımlarına veya kuş yuvalarına eller sokulmamalıdır.

- Ölü yılanlardan uzak durulmalıdır. Çünkü bu yılanlar öldükten sonra bile refleks hareket sonucu ısırmalara sebep olabilirler.

- Yılanların bulundukları bölgelerde kılık kıyafete dikkat edilmelidir. Çıplak ayakla yürünmemelidir. Kalın giysi ve ağır botlar giyilmelidir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes