Böcekler Acı Çeker mi?

Dünya üzerinde ki en kalabalık hayvan sürüsü olan böceklerin milyonlarca çeşidi bulunur. Her biri birbirinden farklı bu türlerin kas yapıları, sinir sistemleri, iskelet yapıları doğal olarak birbirinden farklı oluşmuş ve gelişmiştir. Değişik sinir sistemlerine sahip oldukları için acı çekme durumları ve acı dereceleri de farklı gelişir. Aslında sinir sistemi olan her canlı acı çeker denebilir ama böceklerin acı çekip çekmedikleri bir muamma içerisindedir. Bir görüşe göre böcekler sinir sistemine sahip oldukları için acı çekerler. Böceklerde bulunan bu sinir sisteminin yapısı ip merdiveni ismiyle anılır bunun nedeni isimle olan benzerliğidir. Bu derece yoğun sinir sistemine sahip böcek türlerinden en önemlisi karınca türleridir. Karıncalar düşünülenin aksine çok gelişmiş bir sinir sistemi yapısına sahiptir. Bu şekilde yoğun sinir sistemine sahip olan karıncaların acı çekmemesine olanak yoktur. Bu görüş bu sebeplerden dolayı böceklerin acı çektiğini savunan bir görüştür.



Başka bir görüşe göre de böcekler acı çekmez. Bu görüşün herhangi bir açıklamasına göre böceklerin sinir sistemi yoktur. Dolayısıyla acı çekmezler. Bu görüşün yanlış tarafı böceklerin sinir sistemimin olmadığı savıdır. Böceklerin sinir sistemleri vardır ancak acı çekerler mi sorusu muamma halini korumaya devam eder.

Bu iki görüşe göre yorumlanırsa sinir sistemi sahibi oldukları için acı çekiyor olma ihtimalleri yüksektir. Elbette bu milyonlarca tür için geçerli değildir. Sinir sistemi zayıf olan ya da hiç olmayan türlerin de acı çekmeme olasılığı yüksektir. Böcekler zarar gördüklerinde verdikleri tepkilere bakılarak tespit edilmeye çalışılabilir. Çırpınma ve son noktada hareketlerin yavaşlamasından, darbe sonucu ölümlerde acı çektikleri varsayılabilir. Elbette bunlar birer varsayımdır. Herhangi bir bilimsel çalışma görülmediği için kendi tespitlerinizle bunun sonucuna varabilirsiniz. 

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes