Uyuz

Uyuz böceklerinin deri altına girerek, oraya yerleşmesi ve çoğalması halinde yaşanan durum uyuz olarak tanımlanmaktadır. Uyuz, insanların birbirine temas etmesi halinde bulaşan bir rahatsızlık türüdür. Uyuzun toplum içerisinde, gale ve gidişik adları ile tanımlandığı bilinmektedir.  Bu rahatsızlık her insanda görülebilmektedir.

Uzun yıllardır toplumların büyük sorunlarından biri halinde olan uyuz için etkili tedavi alternatifleri vardır. Dünya çapında, oldukça yaygın olarak uyuz rahatsızlığının görüldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, yılda 300 milyon kişiye uyuz bulaşmaktadır. Derinin altına girerek çoğalma sağlayan dişi uyuz böcekleri erkek uyuz böceklerinden daha büyüktür.

Uyuz Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

-          Uyuz rahatsızlığının en önemli belirtisi, özellikle geceleri artan kaşınmalardır. Uyuz böceğinin, deri altında aşındırdığı alanlarda aşırı bir kaşıntı oluşmaktadır. Bu da, uyuz rahatsızlığı belirtilerinden olmaktadır.
-          Bu hastalığın bir diğer önemli belirtisi de, deride içi su dolu olan kabarcıklarıdır. Bu tür kabarcıklarda kaşıntıya neden olmaktadır.
-          Rahatsızlığın diğer belirtileri de; ciltte kızarma ve kabarıklardır.


Uyuz Rahatsızlığı Neden Oluşur?

-          Bu rahatsızlığın, insanlardan insana bulaştığı bilinmektedir.
-          Otel ve pansiyon gibi yerlerde havlu, çarşaf gibi eşyalardan, uyuza yakalanabilmek mümkündür.
-          Uyuzun en çok bulaşma yolu, cinsel temastır. Bu şekilde birçok kişi uyuza yakalanmaktadır.
-          Uyuz olan biri ile sarılma ve tokalaşma gibi durumlarda uyuzun bulaşma olasılığı yüksektir.

Uyuz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilmelidir?


Uyuz, çok kolay bulaşan bir rahatsızlık olduğundan herkes risk altındadır. Uyuz rahatsızlığı, uyuz böceğinin deri altına girmesinden itibaren yaklaşık 2 hafta içerisinde belirtilerini göstermektedir. Deri altına uyuz böceği girme belirtilerini taşıyorsanız eğer, hiç vakit kaybetmeden bir cilt doktoruna görünmelisiniz. Doktorun size önereceği doğrultuda tedavi uygulayarak, uyuz rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes