Sarı Böcek Türleri

Böcekler genelde yapı olarak farklı renk ve özellikte olmaktadırlar. Bazı böceklerde renk zehir durumunu ifade etse de bu genel yargı bile her zaman doğru olmamaktadır. Çünkü her böceğin farklı familyası, her familyanın da farklı böcek türleri bulunmaktadır. Bu yüzden böcekler yalnızca renk olarak genellemeye tabi tutulabilmektedir. Sarı böcekler için kullanılan genel yargılar bulunmadığı gibi birbiriyle çok farklı ve çok kopuk familyalardan olan ama sarı renkte olan böcekler mevcuttur.

Asma Biti

Asmaların yaprak ve köklerinde yaşayan bu sarı böcekler asmaları emerek bitkide ve kök de şişlikler oluşturur ve ürün kalitesini düşürürler. Çoğu zaman bitkinin kurumasına da yol açan bu böcekler genelde 1 ya da 1,5 mm arasında değişen bir boya sahiptirler.

Asma bitlerinin uzun emici bir hortumları bulunmakta ve bitkiye bu hortumla zarar vermektedirler. Kök ve yapraklarda yaşayan 2 tür olan bu sarı renkli böcekler gelişimlerini tamamen asmada tamamlarlar. Bu yüzden bitkiyle ve bitkiye yapılan ilaçlarla uyum yakalamış, zirai ilaçlara karşı neredeyse bir bağışıklık geliştirmiştir. Kesin sonuç alınamayan ilaçlamalar yalnızca asma bitlerini zayıflatmaya, azaltmaya neden olmaktadırlar.

Hayatlarının çoğunda kanatsız yaşayan bu böcek türleri ilk olarak Amerika’da ortaya çıkmış, oradan göçlerle asmanın bulunduğu her yere yayılmayı başarmışlardır.


Yaban Arısı

Sarı renkli böceklerden bir diğeri de halk arasında eşek arısı adıyla da bilinen yaban arılarıdır. Bal arılarından daha büyük ve daha güçlü olan bu arılar bal arılarının başını koparıp kendi yuvalarında yiyecek olarak kullanabilmektedirler.

Çatı altlarında, saçaklarda, ağaç köklerinde yuvaları bulunan bu arılar kışın daha aktif hale gelip zehirli iğneleri ile insanlara zarar vermektedirler. Başlarında bulunan antenleri ile hem kendi türleri ile iletişim kurmakta hem de avlarını bulmada kolaylık çekmektedirler.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes