Böcekler Ölünce Neden Ters Döner?

Birçok insanın fobisi haline gelen böcekler aslında çok enteresan varlıklardır. Ölünce ters dönmeleri de bu enteresanlıklarının bir işareti olarak belirtilebilir. Böcekler genelde geniş ve oval sırt hacimlerini zayıf bacakları üzerinde taşımaya programlanmışlardır. Bir böcek yüksek bir yerden düştüğünde direk olarak daha geniş ve ağır olan gövdesinin üzerine ters bir şekilde düşer. Bu pozisyonda çok fazla korumasız ve tehlikelere açık olan bu böcek ya başka bir böceğin kendini yemesi ile ya da açlıktan orada ölecektir.



Bu ters ölümlerin bir de bilimsel açıklaması vardır ki: fizik kuralları gereği yüksek bir yerden düşen her canlı gibi böceğinde en ağır olan yeri altta kalacaktır. Böceklerde bu bölge sırtlarındaki neredeyse tüm hayati fonksiyonları barındıran kabuklarıdır. Bu kabukları ayaklar taşıyamadığından böcek ters düşer ve o şekilde er ya da geç ölecektir.  Kabukların yapısı gereği de bu böceğin kendi imkânları ile eski haline gelebileceği düşünülmemelidir.

Böceklerin her zaman bir yerden düşüp açlıktan ya da öldürülmekten başka ölüm yolu yok demek gibi bir şey çıkmamalıdır. Böceklerin bacakları kasıldığından kasılan bacağın üzerine doğru yuvarlanırlar. Zaten oval olan kabuk yuvarlanan böceği alır ve ters çevirerek ölüme mahkûm eder. Böcek ne kadar uğraşırsa uğraşsın bu olayı tersine döndüremeyecektir. Bu ancak dışarıdan gelecek bir müdahale ile mümkündür. Bunun gerçekleşmesi de sık görülen bir durum değildir. Çünkü ters dönmüş böceği gören diğer böcekler bu böceğin öldüğünü kavrayıp ters dönen böceğe yem gözüyle bakacak, ilk fırsatta yemek için uğraşacaklardır. Kısaca bu şekilde bir hal almış ve sırt üstü kalarak dönmeyi başaramamış böceklerin bu pozisyonda kalması oldukça olası bir durumdur.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes