Salyangozla Doğal Mücadele

Salyangozlar sırtlarında evlerini taşıyan ve bu kabuk sayesinde dışarıdan gelen etkilere karşı korunma sağlayan bir hayvandır. Neredeyse her yerde görülebilen bu hayvanlar özellikle nemli ortamlarda ve yağmurlu havalarda ortaya çıkarlar. Havanın sıcaklığı çok düşükse daha ılık havaya göre daha azdırlar. Kış aylarında dondurucu soğuklarda dışarı çıkmamalarının nedeni vücutlarındaki sudan dolayı donma tehlikelerinin olmasıdır. Çok sıcak ve kuru ortamlarda da su kaybederek kurumalarından dolayı ölebileceklerinden ılıman ve nemli havalarda ortaya çıkarlar.

Halk arasında sümüklü böcek denmesinin nedeni vücutlarında sümüğe benzer sıvı üretmeleridir. Bu sıvı vücut nemlerini korumaları sayesinde yaşamlarını devam ettirebilmektedirler. Genelde otla beslenseler de bazen et yedikleri de görülen davranışlardandır.

Salyangozla Doğal Mücadele

Salyangoz İle Nasıl Mücadele Edilir?

- Her böcek hemen zirai ilaçlarla ilaçlanarak yok edilme yolunda ilerlenmesini gerektirmeyebilir. Bu böceklerden biri de salyangozlardır. Salyangozların sevmediği bitkileri evinizde bulundurduğunuzda da onlardan kurtulabilmeniz mümkündür. Bu bitkiler: lavanta, gün güzeli gibi bitkilerdir. Bu bitkiler genel olarak nemli ortamlarda yaşayan böceklerce de sevilmeyen bitkilerden olduğundan salyangozlara karşı da silah olarak kullanılabilirler.
- Salyangoz çitleri de salyangozların bitkileri istila etmesini önlemenin bir başka yoludur. Bu çit pürüzsüz olacak şekilde ve 20 – 25 cm kadar yükseklikte yapılmalı en tepede de sivri bir çıkıntı olmalıdır. Salyangozlar tırmansa bile bu çiti geçemeyeceklerinden korunma sağlanacaktır.
- Sulamam zamanı ve alanı çok önemlidir. Bütün bahçe sulanırsa salyangoz kolaylıkla bitkiye ulaşacağından bitkinin kök kısmına sulama için hafif bir çukur yapılmalıdır. Sulamada sadece bitkinin bu dip kısmı sulanmalı ve kuru topraktan salyangozun gelmesi önlenmelidir. Ayrıca sabah saatlerinde sulanan bahçe gececi salyangozlar çıkana kadar kuruyacağından böyle bir sorun da yaşanmayacaktır.
- Kirpi ve kuş da salyangozları yediğinden bahçede bulunmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes