Güve Sineği (Psychodidae) Nasıl Yok Edilir?

Güve sineği halk arasında tatarcık adı ile de bilinen, en fazla 5 cm.e kadar ulaşabilen küçük sineklerdir. Kelebeklere benzeyen yapılarıyla bilinen güve sinekleri kanatlarının kıllanması ve kanatlarının çatı gibi durmaması ile kelebeklerden ayrılmaktadırlar.

Vücudu neredeyse tamamen kıllarla kaplı olan bu sinekler damarlı kanatları ile dikkat çekmektedirler.  Üreme işleminden sonra ortaya çıkan larvaları temiz ya da kirli sularda, tatlı ya da tuzlu sularda, yosunlarda, mağaralarda, bitki özsuyunda, atıklarda ve çürüyen bitkilerde gelişimlerini göstermektedirler.

Güve Sineği (Psychodidae) Nasıl Yok Edilir?

Güve Sineği Nasıl Beslenir?

Türkiye’de sıkça görülen güve sineğinin beslenme şekli dişisinde ve erkeğinde farklılık gösterir. Dişileri memelilerle ve kuşlardan emdikleri kan ile beslenerek bazı hastalıkların taşıyıcısı olurlar. Erkek güve sinekleri ise dışkılarla, mutfak ya da çöplerdeki atıklarla beslenmektedirler.

Güve Sineğini Yok Etmek

Güveler farklı türlerde karşınıza çıkabilmektedirler. En çok görülen türü ise evlerde görülen yün güvesidir. Bir süre sonra güve sineği halini alan bu güveler kıyafet aralarında, dolaplarınızda bulunur. Bu güveleri yok etmek için:
- Lavanta, kekik ve naneyi kokuya duyarlı birçok sinek ve böcek türü sevmez. Bu sineklerden biri de güve sineğidir. Güve sineklerinin oluşumunu önlemek için bu bitkileri bir beze sarıp dolabınızın farklı yerlerine yerleştirin. Yalnız sarma işlemini çok kalın yapmayın ki bitkilerin kokusu dolaba yayılsın. Bu işlemden sonra güve sinekleri oluşumu azalacak hatta yok olacaktır.
- Sandal ağacı kabuğu ve sedir ağacı yaprağı alarak defne yaprağıyla karıştırıp dolaplara koymanız yine güveleri evden kaçıracaktır.
- Elbiseleri ya da yastıkları sakladığınız dolapları sık sık havalandırın.
- Çok kuru ve sinek oluşumuna açık olan tavan arası gibi yerleri temiz dolaplara tercih ederek güve sineği oluşumlarını önleyebilirsiniz.
- Çok fazla güve sineği ile karşılaşmanız durumunda ilaçlama yapınız.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes