İlk Yardım: Böcek Isırıkları ve Sokmaları

Böcek ısırıkları ve sokmalarının belirtileri cildinize zehir veya başka sıvıların enjekte edilmesi ile sonuçlanır. Bu sıvılar ağrıya neden olduğu gibi bazen alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir. Reaksiyonun şiddeti sizin enjekte edilen sıvıya karşı duyarlılığınıza veya tek seferde kaç kez ısırıldığınıza, sokulduğunuza göre değişebilir. Böcek sokmaları ve ısırmaları için tepkiler genellikle aşırı değildir sadece birkaç gün içerisinde geçen sinir bozucu bir kaşıntı, batma hissi veya hafif bir şişlik hissedilir. Gecikmeli olarak tepki çok seyrek görünür bunlar kurdeşen veya ağrılı eklemlerdir. Aynı böcek tarafından ısırılma veya sokulmaya rağmen hem ani hem de gecikmeli olarak tepkiler verebilirsiniz. İnsanların sadece çok küçük bir kısmı ciddi reaksiyonlar (anafilâksi) vermektedirler.

Arı, eşekarısı, yaban arısı ve ateş karıncası sokmaları genellikle en sıkıntılı olanlarıdır. Sivrisinek, kene, karınca, akrep ve bazı örümceklerinde ısırıkları vücudunuzda reaksiyon oluşmasına neden olabilir. Akrep ve karınca ısırıkları çok ciddi sorunlara neden olabilirler. Nadir olmasına rağmen bazı böcekler Batı Nil virüsü veya Laym hastalığı gibi hastalıklarda taşıyabilmektedirler.

İlk Yardım: Böcek Isırıkları ve Sokmaları

Hafif reaksiyonlar için şunları uygulayınız.

- Daha fazla sokulmayı önlemek için güvenli bir alana geçiniz.

- Eğer derinizin üzerinde iğne görüyorsanız, bunu çıkarın. Bu daha fazla zehir salınımını engelleyecektir. Bölgeyi su ve sabun ile yıkayınız.

- Ağrıyı ve şişmeyi engellemek için buz tedavisi uygulayın.

- Ağrıyı azaltmak için doktora danışarak ağrı kesiciler kullanın.

- Acıyı dindirmek ve kaşıntıyı azaltmak için tropikal kremlerden kullanın. Hidrokortizon, lidokain veya pramoksin gibi maddeler içeren kremler acılarınızı azaltabilir. Kalamin losyonu, karbonat veya koloidal içeren diğer kremler ise kaşıntılarınızı azaltmaya yardım eder.

Alerjik reaksiyonlarda hafif bir mide bulantısı, bağırsak krampları, ishal veya çapı 10 cm'den büyük şişlikler oluşabilir. Eğer böyle bir durum olursa acil olarak doktora görünmeniz gereklidir.

Ciddi reaksiyonların belirtileri

Ciddi reaksiyonların belirtileri vücudunuzda birden fazla bölgede görünmektedir. Böceğin ısırmadığı veya sokmadığı alanlarda da belirtilere rastlamak olağandır. Eğer aşağıdaki belirtilerden biri var ise acil olarak 112'yi aramanız gerekmektedir.

- Nefes almada zorluk

- Dudaklarda veya boğazda şişlik

- Bayılma

- Baş dönmesi

- Kafa karışıklığı

- Hızlı kalp atışları

- Kurdeşen

- Bulantı, kramplar ve kusma

Acil durum ekipleri bulunduğunuz yere gelene kadar kişiye alerjik reaksiyonu varmış gibi ilk yardım yapmanız gereklidir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes